Євгенія Цебрій

Після резонансної ДТП в тернопільській Катедрі встановили двері (фото)

Водійку, яка скоїла аварію, звільнили під заставу в той же день, коли суд взяв її під варту

Два тижні після резонансної ДТП Собор Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці у Тернополі залишався без дверей. Закривала храм лише дерев’яна решітка. 6 травня у Катедрі встановили двері. Поки тимчасові - скляні.

Нагадаємо, напередодні Великодня, у ніч на 23 квітня водійка, керуючи автомобілем Audi, протаранила собору в центрі міста. Вона в’їхала у храм та розтрощила плащаницю і престол. Як підтвердили медики, жінка була у стані наркотичного сп’яніння. Триває розслідування кримінального провадження за пошкодження релігійних споруд.

Майже два тижні після ДТП храм закривала лише дерев'яна решітка

Двері храму, які протаранила водійка на Audi, знищені. Їх потрібно реставрувати. На яку суму завдані збитки, ще рахують. Про це повідомив Терену настоятель Катедри отець Орест Павліський. 

За його словами, дверям стільки ж років, скільки й собору, який збудований у XVIII столітті. 

Після війни вони були знищені, їх ремонтували, але основа була автентична, - каже священник. 

Як розповів отець Павліський, під час ДТП у храмі окрім дверей зруйновано чимало церковних речей.

Дещо ще можна відреставрувати, а дещо потрібно робити нове, - зазначає він.

6 травня в соборі встановили двері. Поки тимчасові - скляні

Зазначимо, що 35-річна підозрювана Ірина Яворську-Скрабут 27 квітня суд взяв під варту на два місяці - до 23 червня, з альтернативою застави в 49 тис. 620 грн . Жінку забрали в ізолятор просто із зали суду. У судовому засіданні Ірина Яворська-Скрабут свою вину визнала. Вона плакала, говорила, що розкаюється і просить пробачення.  

Окрім того, водійку вже притягнули до адмінвідповідальності за керування автомобілем у стані наркотичного сп’яніння. Її оштрафували на 17 тис. грн, а також на рік відібрали водійські права.

Ірина Яворська вже вийшла з-під варти під заставу - це підтвердили у відділі комунікації поліції в Тернопільській області. Причому жінку звільнили одразу ж 27 квітня - в той же день, коли була винесена ухвала суду. Досудове розслідування кримінального провадження стосовно підозрюваної триває. Після його завершення справу передадуть до суду, який призначить остаточне покарання. 

Фото Терену

Вибір читачів за тиждень

Відео