Віра Олександрович

Плани по-тернопільськи: бювет і водограї, нові садочки і тролейбусні лінії, школа №25 і «Водна арена» (фото)

Ремонт причалів, будівництво нових тролейбусних ліній, купівля нових автобусів і тролейбусів, а також - будівництво школи №25 і нових дитячих садочків, капітальний ремонт водограїв і облаштування бювету на бульв. Данила Галицького.

Усе це і багато іншого передбачає «Програма соціально-економічного розвитку Тернопільської міської територіальної громади (МТГ) на 2020-2021 рр.», яку затвердили депутати 20 грудня. Зробили вони це із метою створення успішної, конкурентоспроможної громади, забезпечення умов для економічного зростання і покращення стандартів життя та поліпшення добробуту населення. Доповідала з цього питання начальник міського управління економіки, промисловості і праці Тетяна Корчак.

Корчак
Корчак

Нагадаємо, в основу цієї Програми покладені ключові завдання і заходи усіх комплексних і галузевих загальнодержавних та міських цільових програм усіх сфер життєдіяльності громади, які необхідно реалізувати у 2020-2021 роках для досягнення поставленої мети. І погодилися на сесії із цим 37 депутатів.

Що цікаво, слухали обранці тернополян чиновницю неуважно. Шуміли, ходили залом, спілкувалися між собою. Тим не менше, документ на розгляді був – дуже важливий. Зокрема, основні напрямки фінансування галузей у 2020-му – такі:

- розбудова мережі закладів освіти: будівництво дошкільних закладів у нових мікрорайонах, реконструкція приміщень під ДНЗ, капітальне будівництво школи №25; - підтримка мистецького компоненту на базі ліцею №21-спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Ґерети; -відкриття інклюзивних шести груп в ДНЗ і до 10 класів у закладах освіти; - забезпечення збалансованого та якісного харчування дітей і забезпечення учнів якісною питною водою; - створення і розвиток системи паліативної допомоги на базі амбулаторії в с. Малашівці; - будівництво «Палацу спорту», «Водної арени Тернопіль», реконструкція міського стадіону; - реконструкція Дальнього пляжу; - облаштування пандусів – з'їздів на пішохідних переходах, у комунальних закладах і в житлових будинках; - розвиток велоінфраструктури – продовження облаштування велодоріжок в парках, поновлення розмітки; - реконструкція Гаївського мосту; - капітальний ремонт двох водограїв; - будівництво бювету на бульв. Данила Галицького; - облаштування 8-ми нових спорткомплексів у закладах освіти та не менше трьох тренажерних майданчиків; - проведення термомодернізації на умовах 70/30; - капітальні ремонти, реконструкції дощових колекторів у парку ім. Т. Шевченка і на вул. Галицькій; - механічне поглиблення окремих ділянок Тернопільського ставу; - святкування ювілейних дат, зокрема 480-річчя із дня заснування Тернополя; - придбання автобусів і тролейбусів (до 50-ти одиниць); - ремонт причалів, розробка нового водного рейсу; - будівництво нових тролейбусних ліній; - облаштування Ситуаційного центру; - створення віддалених робочих місць у населених пунктах довкола Тернополя; - впровадження нових проектів електронного урядування тощо.

Депутати
Депутати

Переконала Тетяна Корчак депутатів 20 грудня і в тому, що у Тернополі в 2019-му забезпечили фінансування і виконання всіх проектів за програмою «Громадський бюджет». Але цього разу депутати були менш активними – дали тільки 27 «за».

Зокрема, дехто із політиків зауважив, що не всі об’єкти, які вже реалізували за вказаною програмою, є доступними для тернополян. Мовляв, у деяких школах втілили ті чи інші ідеї за гроші громади і «взяли усе під ключ», не допускаючи туди нікого, окрім учнів. Хоча однією із умов для втілення проектів «Громадського бюджету», як такого, є насамперед їхня доступність для городян у кінцевому результаті.

Фото і відео авторки 

Вибір читачів за тиждень

Відео