Почистити Тернопільський став допоможуть поляки (відео)

12362_800x600_26-2969-3653-5829

Почистити Тернопільський став допоможуть поляки. Науковці Вармінсько-Мазурського університету міста Ольштин побували у нашому місті, щоб на власні очі побачити, що саме зараз відбувається з озером, і що можна вдіяти.

Тернопільські науковці розповіли гостям із Польщі, у чому корінь проблеми, повідомляє tmcinfo.

[embed]https://youtu.be/_uoI80AuY_g[/embed]

Василь Грубінко, доктор біологічних наук, ТНПУ ім. В. Гнатюка: «На жаль, у 1960-1970-х роках у Тернопільському ставі розпочалися проблеми. Основне – явище «цвітіння». Тому протягом 1977-1982 років став за допомогою земснаряду дуже серйозно почистили, але цим його «вбили». Його почистили дуже глибоко – до 12 метрів. Зрозуміло, що екосистема була зруйнована. І це стало однією з причин сьогоднішніх проблем».

Тим не менш, завдяки тому, що Тернопільський став, як водосховище, стоїть на річці природній баланс у ньому поступово почав відновлюватися.

Василь Грубінко, доктор біологічних наук, ТНПУ ім. В. Гнатюка: «Став відновився у більш-менш стійкому екологічному вимірі у 1988 році. Тоді було всього 16 видів водоростей. Тобто це була «мертва яма з водою». Далі відбувся розвиток, і на 2008 рік в Тернопільському ставі біорізноманіття було найбільшим – уже було 128 видів водоростей, приблизно 24 види риб, є зоопланктон, фітопланктон. Безхребетних тварин також було дуже багато. Отже, 2008 рік ми можемо взяти як ідеальний стан ставу для сьогоднішнього часу».

Однією з головних проблем є те, кажуть науковці, що через досить велику глибину майже не відбувається обмін між теплими верхніми шарами води із холодними нижніми. Відтак, тернопільські науковці запропонували у південній частині озера – починаючи від «Острівця закоханих» і до готелю «Галичина» облаштувати цілий ряд біоплато, які поглинатимуть «цвітіння» води, а також систему аерації для водообміну. Іншими словами, потрібно встановити фонтани, які качатимуть воду з нижніх шарів озера.

Польські фахівці такі пропозиції підтримали, однак запропонували ще й ідеї з власного досвіду – від шлюзів до найбільших глибин прокласти трубу, по якій нижні шари води витікатимуть у річку, а верхні поступово опускатимуться.

Єва Патура (Ewa Patura), науковець Вармінсько-Мазурського університету (Польща): «У вас насправді безліч проблем, пов’язаних з водою, благоустроєм ставу, з чистотою води в озері. Вислухавши усі проблеми, гадаємо, що ми можемо допомогти вам у вирішенні більшості з них. Ми маємо великий досвід. У нас є працівники, що займаються рекультивацією, біологією озера та риболовлею, а також туристичним благоустроєм набережних озер. Також за загальним дослідженням, моніторингом середовища – думаю, що ми можемо поділитися з вами своїми знаннями і посприяти з технічно-біологічною допомогою».

Леонід Бицюра, заступник міського голови Тернополя: «Як результат, має бути підготовлена комплексна програма «Тернопільське озеро» на 2017-2018 роки. І я сподіваюся, що з наступного року ми вже розпочнемо втілювати перші заходи і втілювати ті пропозиції, які надали поляки, а також фахівці наших тернопільських вузів».

Рішення про очистку акваторії Тернопільського ставу вже прийняв виконавчий комітет міської ради. Це буде перший етап відновлення озера, у який входить очистка прибережної смуги та підрізання заростей очерету.

Вибір читачів за тиждень

Відео