Орест Сарматський

Поголів'я свиней знизиться на 35% — прогноз (Агроновини)

свиня

Поголів'я свиней в Україні перестало знижуватися, але в домашніх господарствах до 2025 р. може скоротитися на 35%, до 1,7 млн голів. Такий прогноз оприлюднила профільна асоціація «Свинарі України» (АСУ).

При цьому, як зазначають фахівці, зараз понад 40% загального поголів'я свиней в Україні припадає саме на присадибний сектор.

- Останні п'ять років кількість свиней в домогосподарствах населення скорочується в середньому на 7,5% на рік. Так, в 2015 р. поголів'я свиней в присадибному секторі налічувало 3,6 млн, цього року воно дорівнює 2,6 млн, — заявила глава асоціації Оксана Юрченко.

За її словами, поголів'ю шкодять спалахи африканської чуми свиней, які збільшуються відсутністю ідентифікації тварин в господарствах населення і низьким рівнем біобезпеки.

- У разі підозри на африканську чуму власники таких свиней намагаються якомога швидше їх збути, що сприяє поширенню хвороби. Продаж неідентифікованих подворно забитих свиней на стихійних ринках в свою чергу ускладнює контроль епізоотичної ситуації в країні, — зазначила Оксана Юрченко.

Вона нагадала, що з 1 січня 2025 р. набере чинності положення про заборону на реалізацію на ринках тварин, забитих подвірно: відповідно до положень закону «Про основні засади та вимоги до безпеки і якості харчових продуктів» до продажу будуть допускати тільки свинину зі сертифікованих боєнь. За її словами, ця норма допоможе виправити ситуацію.

Урожай гречки може скоротитися до історичного мінімуму

Цього року в Україні гречкою засіяно лише 57% запланованих площ — 55 тис. га, що на 45% менше, ніж на аналогічну дату минулого року. Про це повідомляють аналітики УкрАгроКонсалт, передає Kurkul.com.

Нагадаємо, Україна імпортує вдвічі більше гречки, ніж відправляє на експорт.

гречка
гречка

За оцінками аналітиків, у зв'язку з рекордно низькими посівами гречки її урожай в країні може скоротитися до історичного мінімуму.

Власного врожаю буде недостатньо для задоволення внутрішнього попиту і необхідно буде нарощувати імпорт гречки та похідних продуктів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео