Орест Сарматський

Блогери на Тернопільщині заглянули у бункер, який відвідував кайзер Німеччини (фото)

Заставка51 (Copy)

Група українських блогерів, які мандрували Тернопільською областю в рамках престуру, оглянули бункер бригади Больцано – укріплений пункт австрійської армії та Українських січових стрільців часів Першої світової війни, розташований на околиці села Бурканів Теребовлянського району.

01 (Copy)
01 (Copy)

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив учасник престуру, блогер Максим Голубєв.

- Бункер бригади Больцано Бурканівського укріпленого району австро-угорської армії створювали протягом 8 місяців 1915-1916 років. Ця споруда із залізобетонними стінами, ходами сполучення та амбразурами для ведення вогню мала дуже важливе значення під час боїв на лінії тутешньої річки Стрипа. По суті, там було створено так званий «Бурканівський укріпрайон», - пише Максим.

02 (Copy)
02 (Copy)

03 (Copy)
03 (Copy)

Він також зазначає, що свого часу бункер навіть відвідував кайзер Німеччини Вільгельм ІІ.

Свого часу тут був командний пункт 132-ої піхотної бригади під назвою «Бригада Больцано» (такий напис латиною можна побачити і на стінах бункера — назва дана за прізвищем командира тієї бригади, оберста, тобто полковника Больцано).

04 (Copy)
04 (Copy)

Силами ентузіастів його відновлено і він зберігається в доброму стані. Ініціатива відновлення бункера належить тернопільському історику, краєзнавцю Сергію Ткачову.

05 (Copy)
05 (Copy)

Нині на базі укріпленого пункту відкрито форт-музей Січових стрільців. Про історію тутешніх боїв і цікаві факти, пов’язані з цією місцевістю туристи можуть дізнатися з експонатів та документальних матеріалів, що зберігаються безпосередньо у колишньому бункері.

06 (Copy)
06 (Copy)

Тут можна дізнатися про бойовий шлях легіону УСС та інших військових частин, пов’язаних з боями за Бурканівський укріпрайон, а також про події на Тернопільщині у роки Першої світової війни.

Цікаво, що бої під Стрипою пов’язані з кількома відомими історичними постатями.

07 (Copy)
07 (Copy)

Так, неподалік Бурканова перебував український поет Роман Купчинський. Тут він написав кілька віршів, які потім стали відомими стрілецькими піснями.

У боях поблизу Стрипи брав участь Петро Франко, син письменника Івана Франка.

08 (Copy)
08 (Copy)

Ще одна цікава особливість – у боях над Стрипою у 1915 році брала участь Жіноча чота легіону Українських січових стрільців. Жіноча чота УСС – це перший військовий жіночий підрозділ у Європі. У битві під Семиківцями Жіночою чотою УСС керувала хорунжа Софія Галечко, перша українська жінка-офіцер.

З перших днів битви жіночий підрозділ опинився на передовій і зазнав дуже важких втрат.

Як же добратися туристам, любителям «мілітарних» мандрівок до бункера бригади Больцано?

09 (Copy)
09 (Copy)

Це зовсім нескладно. Бункер бригади Больцано розташований за 5 км від Зарваниці, неподалік дороги, якою до Марійського духовного центру УГКЦ упродовж року йдуть численні прочани та туристи, відтак може стати ще одним цікавим туристичним об’єктом на маршруті.

10 (Copy)
10 (Copy)

На сорок п’ятому кілометрі цього маршруту, якраз там, де стоїть вказівник «с. Бурканів». І одразу ж праворуч, коли пройдете десь до двохсот метрів у бік села, - побачите на узліссі споруду, що виглядає з-під землі. Це і є легендарний бункер бригади Больцано, де відтепер діє форт-музей.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео