Тетяна Бакай

Пологи без договору і відповідних умов, проблеми з закупівлею ліків: НЗСУ перевірила медзаклади Тернопільщини

Під час моніторингу перевірили лікарні, що надають медичну допомогу при мозковому інсульті, гострому інфаркті міокарда, пологах та допомогу новонародженим у складних неонатальних випадках у межах Програми медичних гарантій 

Планові моніторинги закладів охорони здоров’я Тернопільської області, які надають медичну допомогу при мозковому інсульті, гострому інфаркті міокарда, пологах та медичну допомогу новонародженим у складних випадках у межах Програми медичних гарантій провели на Тернопільщині. Про результати таких перевірок розповіла голова Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Наталія Гусак під час пресбрифінгу у Тернополі 12 липня. 

Моніторинг нашої служби захищає право пацієнтів на безоплатне лікування у межах Програми медичних гарантій. Пацієнти повинні отримувати медичну допомогу у повному обсязі, зокрема ті, хто потрапляє до медзакладів з інфарктами та інсультами. Їх життя напряму залежить від своєчасності та повноти наданої допомоги,  — зазначила вона.

Не застосовували тромболітики

Наприклад, при інсульті вчасно застосовані тромболітики допомагають полегшити наслідки хвороби та реабілітацію, продовжує Наталія Гусак. На жаль, змушені констатувати, що є заклади, у яких застосування тромболітичної терапії поки на низькому рівні. Моніторинги дозволяють виявити такі тенденції і змінити ситуацію на краще. Крім того, моніторинг дозволяє контролювати цільове використання бюджетних коштів медзакладами.

Автоматичний моніторинг медзакладів  Тернопільської області виявив низький рівень проведення тромболітичної терапії при лікуванні інсультів у Кременецькій опорній лікарні. У першому кварталі 2024 року до лікарні потрапили 128 пацієнтів з інсультом, проте тромболітичні препарати застосовувались лише у двох випадках.

Це означає, що лікарня не дає шанси людям отримати повну медичну допомогу. Тромболітик дорогий препарат  і не кожен може собі його дозволити, однак по державній програмі лікарня має його видавати пацієнту та цим самим зменшувати ризики отримати інвалідність після інсульту, – каже Наталія Гусак. 

Проводили пологи без договору та відповідних умов

Крім цього, автоматичний моніторинг виявив на Тернопільщині дві лікарні, які приймали пологи, не маючи на це відповідного договору з НСЗУ. 

За перший квартал 2024 року у Бережанській центральній міській лікарні прийняли 18 пологів, де у двох випадках робили кесарів розтин. А у Копичинецькій комунальній лікарні прийняли 33 пологів, у третині з яких робили кесарів розтин. Мені здається, це кримінал, адже заклади не мають відповідних умов, і це може бути небезпечним для життя жінки та немовляти, — зазначає голова Національної служби здоров’я України.

Нагадаємо, безоплатну меддопомогу при пологах можна отримати у 7 медичних закладах Тернопільщини, які мають договір з Національною службою здоров’я.

Сумніви щодо роботи лікарів і використання коштів

Також у Служби охорони здоров’я України виникли питання щодо верифікації кадрів та закупівлі ліків, зокрема у Залозецькій лікарні. 

У цьому медзакладі зареєстровано 25 кадрів, однак дані до системи охорони здоровʼя вносять лише 8. У мене виникає питання: чим займаються решта 17 лікарів. Крім цього, у нас сумніви щодо використання коштів лікарнею. За рік вони витратили 6 тисяч гривень на закупівлю ліків та отримали 400 тисяч благодійної допомоги. В той час, як інші лікарні витрачають сотні мільйонів на закупівлю медпрепаратів. Тому зʼявляється думка, що у цих медзакладах люди самі купують собі препарати, тож НСЗУ зʼясує це питання, — каже Наталія Гусак. 

Також у двох лікарнях виявили необґрунтовані електронні медичні записи (ЕМЗ) щодо перебування пацієнтів тривалістю одна доба за пакетом «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій». Тернопільській обласній дитячій клінічній лікарні – 109 таких записів та Тернопільському обласному клінічному онкологічному диспансері – 51. Цим медзакладам перерахують кошти, отримані за відповідним пакетом від НСЗУ.

На недопустимі дії з боку лікарні пацієнти можуть поскаржитись на гарячу лінію НЗСУ за телефоном 1677 і служба візьме до уваги цю скаргу. Також на цій лінії можна дізнатися,  які з послуг, що надає лікарня, є безкоштовними. 

Фото авторки 

Вибір читачів за тиждень

Відео