Віра Олександрович

Половина закладів культури на Тернопільщині – у зоні ризику (фото, відео)

Якою незабаром стане мережа культурних і музейних закладів на Тернопільщині? Які заклади закриють, а які – реформують? Чи варто очікувати скорочення працівників?

Чіткої відповіді на це запитання не може дати навіть начальник обласного управління культури Григорій Шергей. За його словами, поки що йдеться лише про якісь прогнози щодо вигляду базової мережі закладів культури, адже чіткі вказівки з Києва не надходили.

Нарада_ф2
Нарада_ф2

Нагадаємо, нарада з актуальних питань реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в області відбулася в облдержадміністрації нещодавно. Про все, що там відбувалося, «Терен» писав докладно (читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.).

Наголошую, ця інформація носить рекомендаційний характер, але міністерство культури порадило певні стандарти, за якими ми і розробляли свій «пазл», каже він. – Втім, через особливості Тернопільщини виходить так, що половина закладів культури потрапляє у зону ризику.

Наразі в області – 916 клубних закладів, 809 публічних бібліотек, 30 музеїв і 54 заклади початкової мистецької освіти. Тож, згідно із новою схемою, має залишитися лише 600 клубів, але цю цифру можна зменшити і до 150-ти. Об’єднання очікує і на бібліотеки. Їх хочуть облаштувати лише у клубах чи школах. Тобто усім закладам культури варто також готуватися до оптимізації, подібно до освітніх.

Чиновник також нагадав, що такого поняття, як «музична школа», більше немає. Є мистецькі школи, які мають 3 рівних програми і можуть надавати послуги навіть дорослим. Навчальних закладів нового типу у нас наразі – 24, причому 2 – нових: у Золотниках і Васильківцях. На думку пана Шергея, варто відкрити ше 20 таких шкіл і тоді буде сформована належна мережа.

Гості2
Гості2

Окремим пунктом у планах стоїть розвиток кінематографії. Наразі в області діють лише 4 кінотеатри: у Тернополі – 2, по одному – у Збаражі і Зборові. Тим не менше, треба створити ще 14 і придбати 49 кіноустановок для демонстрації фільмів у клубах.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео