Олеся Поліщук

Помер відомий ветеран УПА з Тернопільщини

24f176e09fc7a1b1cc5b9ab7cda90f25_L

На 95 році життя помер відомий боєць Української Повстанської Армії, уродженець Тернопільщини Теодор Дячун.

- Провід Організації Українських Націоналістів (бандерівців) з глибоким сумом повідомляє, що 24 травня в Білій Церкві після важкої хвороби на 95 році життя помер довголітній провідний член ОУН (б), легендарний боєць Української Повстанської Армії Теодор Григорович Дячун «Голуб», - йдеться в повідомленні Проводу ОУН (б).

Народився пан Теодор 20 березня 1927 року в селі Стегниківці на Тернопільщині.

У 1941 році пішов у підпілля. З 1945 – член ОУН де отримав псевдо «Голуб», бо мав завдання носити листи. В 1947 році влаштувався на роботу в дорожню службу. Вдень засипав ями на дорогах, а вночі виконував завдання районних провідників.

У 1949 році арештований та засуджений до розстрілу. Вирок змінили на 25 років каторги і 5 років таборів. Покарання відбував у Омській тюрмі та спецтаборі «Екібастуз-вугіллля» у Казахстані. Після смерті Сталіна - звільнений. Довгі роки працював на шахті Джезказгані. З 1978 року проживає у Білій Церкві на Київщині.

Брав участь у подіях Революції Гідності, регулярно чергував на Майдані. Неодноразово їздив на східний фронт підтримати вояків батальйону «Київська Русь». Із пенсії постійно жертвував кошти на допомогу Збройним силам України.

31 серпня 2017 року Білоцерківська міська рада визнала Теодора Дячуна Почесним громадянином Білої Церкви.

Кавалер ордена «За заслуги» III ст. і відзнаки Президента України «Хрест Івана Мазепи».

-  В нашій пам’яті друг Теодор назавжди залишиться вірним побратимом і мудрим наставником, взірцем українського націоналіста-бандерівця. Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким друга Теодора, - кажуть друзі по націоналістичній боротьбі.

Фото з Націоналістичного порталу

Вибір читачів за тиждень

Відео