Дарія Шевченко

Понад 60 мікроавтобусів гуманітарної допомоги на території бойових дій: Козівщина гуртується задля перемоги

Перші тижні війни Козівська громада працювала цілодобово, щоб військові та внутрішньопереміщені особи були забезпечені усім необхідним

Із початком війни кожна громада стала надійним тилом для українських захисників та переселенців. Тонни гуманітарної допомоги, підтримка військовою амуніцією, плетіння маскувальних сіток –  люди вкотре об’єдналися задля порятунку і визволення своєї країни. Яскравим прикладом єдності та згуртованості в екстремальних умовах є Козівська громада, пише газета «Сільський господар плюс». 

Незважаючи на те, що війна в Україні триває уже давно, повномасштабне вторгнення ворога, яке почалося вранці 24 лютого, стало шоком і несподіванкою для нас усіх. З кожною годиною ставало зрозуміло, що треба мобілізувати всі сили, аби громада функціонувала без проблем, – зазначив голова Козівської громади Сергій Добалюк. – Перші тижні селищна рада працювала цілодобово, було організоване чергування на блокпостах і патрулювання території. Очікуючи напливу біженців, готували приміщення для їх прихистку.

Очільник громади розповів, що нині у громаді зареєстровано понад 2000 переселенців, але їх кількість коливається, адже багато хто вже повернувся на ті території, де бойових дій немає. 

У Козівській громаді створено Координаційний центр і волонтерський штаб при селищній раді. До спільної роботи долучаються усі охочі. Допомагають хто чим може. Штаб працює у двох напрямах – допомога ЗСУ та підтримка людей, які шукають захисту від бойових дій. До цього часу у «гарячі точки» відправлено понад 60 бусів із гуманітарною допомогою. Співпрацює громада і з госпіталями. Кілька разів волонтери довозили гуманітарні вантажі на звільнені території Київщини.

Сергій Добалюк щиро вдячний усім мешканцям громади і наголошує, що саме завдяки спільній праці усієї громади вдається відправляти гуманітарні вантажі. Допомагають всі: підприємці, аграрії, духовенство, люди, які перебувають за кордоном. З їх допомогою вдається забезпечити наших захисників продуктами, засобами гігієни, медичними препаратами, одягом, технічними засобами, амуніцією. Придбано кілька автомобілів для потреб військових на передовій. Голова селищної ради висловлює вдячність за фінансову підтримку у придбанні цих авто народному депутату України Івану Чайківському. 

Традиційно люди долучаються до виготовлення маскувальних сіток, господині випікають печиво, ніхто не залишається байдужим. Громада – як великий мурашник, де кожен виконує свою функцію, старається бути корисним відповідно до своїх можливостей.  Окрім того, понад 300 мешканців громади сьогодні захищають Україну на фронтових рубежах. Волонтерський штаб намагається підтримувати зв'язок із ними й адресно їм допомагати. На жаль, має громада і важкі втрати – Козівщина уже попрощалася із чотирма військовими. Кожного разу це невимовно боляче, це трагедія для сім’ї, гірка втрата для усієї козівської спільноти. Віримо, що їхня жертва немарна, це частинка великої української перемоги,- зауважив Сергій Добалюк.

Любов ТИМЧУК

Фото з допису “Сільського господаря”

Вибір читачів за тиждень

Відео