Тетяна Бакай

Понад 60 витинанок можна побачити на виставці тернопільської майстрині (фото, відео)

Виставку “У моїм серці Лемковина” приурочили до 80-х роковин початку виселення українців з етнічних українських земель, адже батьки Галини Дудар теж були переселені у 1944–му році

Колекцію витинанок тернопільської майстрині Галини Дудар представили в обласному краєзнавчому музеї 10 жовтня. Виставку “У моїм серці Лемковина” приурочили до 80-х роковин початку виселення українців з етнічних українських земель, адже батьки Галини Дудар теж були переселені у 1944–му році. Займатись витинанками майстриня почала у 2020 році, а тепер у її доробку налічується 62 роботи, які й представили на виставці. 

Я почала вивчати історію нашої родини, коли почула говір моєї бабусі, адже він був цікавим і незвичним для нас. Тоді я зрозуміла, що наше коріння з Лемківщини і після смерті батька почала вивчати культуру лемків. Так і зародилась ідея виставки витинанок, які я виконую технікою крапель та крапочок. Спершу я роблю рамочку, далі наношу на папір ескіз і тоді вже згідно з малюнком маленькими ножицями вирізаю, – розповідає Галина Дудар. 

Галина Дудар на відкритті виставки витинанок

Однією із особливих для Галини Дудар є витинанка “Туга”, яку вона зробила у 2023 році. Ця робота присвячена примусовому переселенню лемків із території Польщі і символізує їх смуток за домівкою.  

На витинанці зображені діти та мама, а позаду них залишаються рідні церква та домівка. Також символічне значення тут мають журавлі. Ідея цієї роботи народжувалась довго, але, сподіваюсь, мені вдалося передати на папері увесь той смуток, що відчували переселені українці, – каже майстриня. 

Витинанка “Туга”

Серед зображень, які можна побачити на виставці – люди в етнічному вбранні, різдвяні зірки та колекція стародавніх фіранок. Перейняла любов до витинанок й онучка Галини Дудар – третьокласниця Тамара, яка теж займаються цією творчістю з бабусею. Крім того, дівчинка співає й грає на музичних інструментах. Під час виставки Тамара виконала декілька пісень.   

Онучка Галини Дудар виконала пісні на відкритті виставки 

Виставка витинанок Галини Дудар триватиме в обласному краєзнавчому музеї до  28 жовтня. 

 

Фото та відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео