Тамара Коблик

Понад 70 мільйонів гривень акцизного податку отримали громади Тернопільщини

Лише у липні надходження акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів склали 11,6 млн грн, це на 67 відсотків більше очікуваного

гроші

Упродовж січня-липня цього року до місцевих бюджетів Тернопільщини надійшло 70,2 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. Сплата перевищила очікувані показники на 14 млн грн, або ж на 25 відсотків. Зокрема, 21,9 млн грн надійшло від продажу алкогольних напоїв, 15, 6 млн грн – від продажу пива та 32,7 млн грн від реалізації тютюнових виробів. Про це повідомили в секторі інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Тернопільській області.

Лише у липні надходження акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів склали 11,6 млн грн, це на 67 відсотків більше очікуваного.

Нагадаємо, що відповідно до норм Бюджетного кодексу акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, зараховується до міських, селищних, сільських бюджетів та бюджетів об’єднаних територіальних громад. 

Ставка цього податку визначена в розмірі 5 відсотків із кожної одиниці проданої алкогольної продукції чи тютюнового виробу.

До державного ж бюджету суб’єкти господарювання області за 7 місяців спрямували 19,3 млн грн, це на 1,4 млн грн більше очікуваного. 

Структуру акцизного податку до державного бюджету складають надходження:

  • від виробництва спирту – 13,3 тис. грн; 
  • від виробництва горілчаної продукції – 7,2 млн грн;
  • від виробництва пива – 12 млн грн;
  • від виробництва виноробної продукції – 46,5 тис. грн;
  • від виробництва електроенергії – 4,1 тис. грн.

Так, у липні державний бюджет отримав 4,8 млн грн акцизного податку від бізнесу Тернопільщини, надходження більш ніж на мільйон перевищили очікуваний показник. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео