Олена Чепіль

Пошкоджено 50 автомобілів і дачний кооператив: що відомо про ракетний обстріл Тернопільщини (відео)

Вже 43 жителів Тернополя, переважно підприємців, звернулися у міськраду за відшкодуванням збитків

Через ворожий обстріл Тернополя рятувальники дві доби боролися з вогнем. Масштабну пожежу на складському приміщенні, де зберігалася гуманітарна допомога, 14 травня ліквідували. Загалом пошкоджені 50 автомобілів та дачний кооператив у Великогаївській громаді. Станом на 15 травня загрози повторного загоряння чи екологічної небезпеки немає. Проте на цих місцях чергуватимуть підрозділи рятувальників, оскільки зруйновані будівлі можуть валитися.  Про це під час брифінгу 15 травня повідомив начальник Головного управління ДСНС в Тернопільській області Віктор Маслей. 

До гасіння пожеж у складських приміщеннях було залучено близько 20 одиниць техніки та ще 80 працівників ДСНС, - каже він. - Під час вибухів отримали поранення двоє чоловіків. Один з них перебуває у Львові з 30% опіків. Другий - отримав осколкове поранення і зараз знаходиться на амбулаторному лікуванні.

Після ракетних обстрілів рятувальники вилучили сім залишків ракет.  Правоохоронці закликають жителів міста й Тернопільщини не підходити близько до небезпечних уламків, адже вони можуть випаровувати отруйні речовини. Якщо ви знайшли такі елементи, одразу телефонуйте на лінію 102.

Наразі на Тернопільщині працює спеціальна комісія, яка фіксує свідчення громадян області про завдані росіянами збитків. 

Зараз вже отримали 42 звернення підприємців, які зафіксували нанесені збитки. Також поступило 1 звернення щодо пошкодження житлового будинку. Це потрібно для того, аби зібрати докази проти ворогів та підрахувати, на яку суму завдано шкоди, - повідомив під час брифінгу міський голова Сергій Надал.

За його словами, усі громадяни, які зазнали збитків під час обстрілів, отримають компенсацію або допомогу з відновлення пошкоджених будівель. Для цього варто подзвонити на лінію 102, аби все зафіксувати. Відшкодування коштів можливе завдяки програмі “Є відновлення” щодо житла, що було пошкоджене, або за кошти громад чи обласних адміністрацій. 

Якщо є можливість, не прибирайте приміщення після ракетного обстрілу до приїзду правоохоронців, або ж зафіксуйте збитки самостійно, - наголошує зазначає очільник області Володимир Труш.

Влада області вкотре просить не публікувати фото та відео прильотів та їх наслідків, а також не вказувати напрямки можливих звуків вибуху. Адже таким чином ви корегуєте дії ворога. 

Фото ДСНС України у Тернопільській області та Тернопільської обласної військової адміністрації 

Відео Тернопільської ОВА

Вибір читачів за тиждень

Відео