Поштівки друкували в криївках і підпільно доставляли з Мюнхена (фото)

71639_68101

Друкували в криївках і підпільно доставляли з Мюнхена та Зальцбурга – неймовірні поштівки можна побачити у музейних фондах Національного заповідника «Замки Тернопілля», повідомляє Наш день.

Cropped view of a man giving envelope. With white background.
Cropped view of a man giving envelope. With white background.

Оскільки сили УПА безпосередньо залежали від підтримки населення, то повстанці формували розгалужену систему пропаганди. Одним із засобів був друк листівок.

Зазвичай, такі листівки готували до різдвяних і великодніх свят. Так воїни УПА вітали людей з святами і принагідно розповідали про свою боротьбу та закликали усіх чинити опір радянській владі.

В умовах підпілля надрукувати такі листівки було дуже важко, їх спеціально доставляли із Мюнхена та Зальцбурга, де була якісна поліграфія та хороший  кольоровий друк. Однак повстанці за можливості поширювали і вітальні листівки, які виготовляли в підпільних друкарнях, захованих від ворожого ока під землею.

На різдвяних листівках кінця 1940-х років зображені воїни УПА разом із Ангелом, різдвяною зіркою вертепу або на фоні яскравої падаючої зірки. Є також сюжет із гуцулом, який з трембітою вітає народження Христа, при цьому на плечі у нього – гвинтівка. На всіх листівках є напис «Христос роджається» або «З Різдвом Христовим».

На листівках 50-х років воїни УПА переважно уже зображені з вертепом або під час святої вечері в криївках. При цьому на усіх сюжетах із вечерею зображено повстанця, який не бере участі в святковій трапезі, а чатує, щоб не дати захопити зненацька своїх побратимів.

Сюжети великодніх листівок УПА розмаїті:  тризуб, обплетений вербовою лозою, маленька дівчинка передає воїну УПА край лісу писанку, воїни УПА на гаївках у селі, при цьому один із них стоїть на сторожі.

Формування зібрання ще не завершили – співробітники музею  продовжують збирати унікальні листівки.

Мар’яна МАВДЮК, екскурсовод Національного заповідника «Замки Тернопілля».

Вибір читачів за тиждень

Відео