Орест Сарматський

Потужний повітряний флот дронів-обприскувачів сформували у Тернополі (фото)

Майже 120 одиниць безпілотної техніки, яку застосовуватимуть в Україні цього року під час весняно-польових робіт, сконцентрували на одному із підприємств Тернополя.

Про це кореспонденту «Терену» розповів новатор впровадження дронів-обприскувачів в аграрній сфері, керівник компанії «Роботизовані Агросистеми» Ігор Чайківський.

- У 2019 році ми зацікавилися можливістю своєї участі у новітніх методах обробки полів. Так і долучилися до створення безпілотної автоматизованої інтелектуальної сільськогосподарської екосистеми.

Починали з кількох дронів. Невдовзі переконалися у величезній ефективності їхнього використання.

На практиці доказали скептикам реальну ефективність дронів, які створюють повноцінну конкуренцію класичним причіпним або самохідним обприскувачам. За сезон обробили близько 100 тис. га. Наші партнери-аграрії підрахували, що працюючи з дронами-обприскувачами, вони зекономили третину пестицидів, 95% води і, що особливо важливо на тлі зростання ціни на паливо, використали на 90% менше пального, - розповів Ігор Чайківський.

Так працюють дрони-обприскувачі

За його словами, цього року в команді вирішили суттєво збільшити власний повітряний флот – до 120 дронів. Така кількість БпЛА, сконцентрованих в одній компанії, дозволила їй стати найбільшим  оператором з професійного надання послуг дронами-обприскувачами не лише на території України, а й Європи.

- Нічого схожого в країнах Європи немає, беремо приклад і переймаємо досвід розвинутих азійських країн. Використовуємо техніку XAG - світового лідера із виробництва такого типу дронів. Створили майже 60 мобільних бригад. Одна бригада - це оператор з помічником, 2 дрони і один автомобіль з причіпом.

Практичне застосування дронів обприскувачів довело, що вони, повноцінні гравці на тернопільських та  українських полях і вже зараз створюють суттєву конкуренцію класичним методам обприскування.

У перспективі – вихід на міжнародні ринки, - зазначив Ігор Чайківський.

Він також додав, що цього агросезону «Роботизовані Агросистеми» готові обробити понад 500 тис. га посівів в різних областях.

Дрон в процесі обробки поля

Нагадаємо, активне зростання ринку дронів-обприскувачів в останні роки пов’язано із підвищенням попиту на цей вид послуг серед аграріїв. Минулого року в пікові періоди ціна на такі послуги зростала практично вдвічі, при цьому залишаючись абсолютно конкурентоспроможною в порівнянні з традиційною технікою.

Дрони на полях у весняний період

Довідково. В Україні ключовий виробник сільськогосподарських дронів у світі - компанія XAG, яка нині займає 53% глобального ринку. За час свого існування компанія створила понад 62 тис робочих місць. Обробка сільськогосподарських угідь з допомогою новітнього обладнання дозволила підвищити врожайність на майже 5,5 млн тонн. Під час однієї із демонстрацій обладнання XAG обробило поле площею 43 га. Час обробки склав лише 53 хвилини. Загальна площа, яку обронював кожен дрон окремо, сягнула майже  14,3 га, або 16,22 га/годину. Було зафіксовано не тільки рекордні показники з продуктивності дронів-обприскувачів в Україні, а й їхню відповідність задекларованій продуктивності.

Як зазначають експерти, використання дронів, особливо в режимі польоту роєм, коли один оператор керує відразу кількома дронами, дозволило значно підвищити продуктивність безпілотників і довело їхню конкурентоздатність у порівнянні з іншими способами внесення. 

Фото: компанія «Роботизовані Агросистеми»

Вибір читачів за тиждень

Відео