Про порушення законів тернопільською владою дізналися у Шустера (відео)

img_2320

Щотижнева програма «Савік Шустер студіо» цього разу своїми експертами обрала 100 журналістів зі всієї України. Саме їм було надано слово, коли дійшло до регіональних питань з дотримання свободи слова в Україні.

Ситуацію довкола незаконного призначення головного редактора газети «Свобода» порушив Василь Томчишин (сайт «Терен»).

«Ми дуже багато сьогодні говорили про Росію, про Україну, про цензуру і, в основному, про свободу слова. Але, на жаль, ми не отримали відповіді на те питання, хто повинен забезпечувати журналістам ту свободу слова? Хто повинен її гарантувати тоді, коли журналіст готовий сказати ту правду, про яку він хоче написати?», - почав свій виступ В.Томчишин.

Далі тернопільський журналіст описав ситуацію, про яку «Терен» повідомляв неодноразово: «В Тернополі сталася така ситуація. У нас є комунальна газета під назвою »Свобода«. Вона належить Тернопільській обласній раді. І, згідно з законом про роздержавлення друкованих засобів масової інформації, газета »Свобода« вирішила іти на роздержавлення. Якраз цього року закінчується перший етап процесу роздержавлення друкованих комунальних ЗМІ. Одним із засновників була Тернопільська обласна рада, яка проголосувала за те, що вона буде виходити зі складу засновників і не має нічого проти, щоб газета ішла на роздержавлення».

«Але вчора (22 вересня 2016 року - ред.) на сесії обласної ради ця ж сама обласна рада проголосувала за рішення, яке противило думці редакції, за те, щоби усунути діючого головного редактора видання і призначити іншого, який писав заяву на коліні напередодні, коли мала бути сесія. Видання (редакція) і журналісти (яких є 16) приходили до голови обласної ради і просили про те, щоб їх послухалися і не приймали цього рішення і взагалі не вносили його в порядок денний. Редакція виходила з протестною мирною акцією під час сесії для того, аби достукатися до депутатів», - продовжував В. Томчишин.

Тернопільський журналіст зіронізував: «Сьогодні ми чули на початку слова Президента України про те, що за свободу слова варто померти. І в той же самий час його підлеглі - голова обласної ради (очевидно, йдеться про партійну приналежність голови обласної ради В.Овчарука до пропрезидентських партії - ред.), голова обласної державної адміністрації, які є членами його ж партії (президентської) приймають через коліно такі рішення».

«То в мене питання, - звернувся В.Томчишин до присутніх, - Якщо поліція не має впливу і можливості захистити свободу слова, якщо влада, демократично вибрана, не має ні бажання, ні можливості захищати цю свободу слова, якщо суди корумповані і прокуратура також не буде захищасти свободу слова, тоді - хто? До журналістів ніхто не дослуховується. У мене от питання: ми зараз всі сидимо і говоримо - тут 100 журналістів, тут політики і головні редактори. На місцях така проблема є. В Києві про цю проблему не чути. Що робити журналістам в області, коли їх публічно утискають? Коли їм не дають можливості робити так, як хоче редакція?».

Прямої відповіді на питання, поставлені паном Томчишином, так ніхто і не дав. Однак, подискутувати було над чим.

«Гарне питання: хто повинен відповідати за те, щоб була свобода слова, - в дискусію включився Дмитро Гордон. - От програма »Савіка Шустера« - конкретно. От він говорить: ми хочемо бути незалежними і ми є незалежними. Но я звертаюся до людей: поможіть нам, скиньтесь грошима, щоб ми мали змогу не брати їх ні у кого: ні у олігархів, ні просто у багатих людей. Ну що ми бачимо? Те, що перерахували - це копійки. Значить народ так голосує, значить йому ця свобода слова, за великим рахунком, не потрібна. Адже на таку програму могли би вже зібрати десятки мільйонів. Ось в чому справа».

До обговорення долучається Соня Кошкіна: «Як? Тільки публічністю. Тільки ми самі можемо себе захистити. У нас є той інструмент, про який мріють багато людей, що потрапляють в складні ситуації. Це публічність. Тим більше, що зараз ера Інтернету і ці можливості ще більше розширились. Якщо ми самі не будемо боротися за якісь цінності, передусім, за свободу слова, ніхто нам в цьому помагати не буде, в тому числі, і суспільство. Тому що в цій ситуації ми працюємо певним прикладом, певним стандартом. Ми повинні відповідати цьому і самі подавати такий приклад».

Своїми враженнями Василь Томчишин поділився також і після ефіру: «Загалом, я задоволений тим, що взяв участь в ток-шоу і доніс до аудиторії програми Савіка Шустера проблеми, які є в нашій області, що повязані з журналістами. Зрозуміло, що на порушення законодавства (як це ми маємо у випадку призначення головного редактора газети »Свобода«) є свої механізми впливу і, впевнений, що редакція скористається ними. Але важливо і те, про що говорила пані Кошкіна - публічність та не мовчати. Ставати прикладом, заручатися підтримкою колег та консолідувати довкола себе тих, хто готовий не боятися відстоювати свободу слова».

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=mZxsByBCeko&feature=youtu.be[/embed]

Вибір читачів за тиждень

Відео