Орест Сарматський

Давні цеглини Тернопільщини: про що розповіло таємниче клеймо

Микулинецька цегельня вже позначена на карті 1925 року, тому можна припустити, що з’явилась вона на кілька років раніше, а, можливо, ще в час до І Світової війни...

Краєзнавець з Тернопільщини Андрій Капуста поділився на своїй сторінці у Facebook роздумами про …. 

Так-так, саме – про цеглу, адже вона для істориків вже давно стала не просто звичайним будівельним матеріалом, а цінним «німим» свідком історії, що може багато чого розповісти допитливому пошуківцю.

- Клеймо, тавро або сигнатуру на цеглині виробники проставляли не для прикраси, а суто із утилітарною метою. По-перше, це була відповідна реклама продукції, а по-друге - своєрідна гарантія якості. Масово клеймити цеглу на наших теренах почали в кінці 19 ст. Окремі великі виробництва (в Тернополі, зокрема), які об'єднували кілька цеголень, «випікали» мільйони штук цегли на рік. Проте, також існували невеликі місцеві виробництва, які забезпечували потреби лише одного населеного пункту та кількох навколишніх сіл. Такі «мікроцегельні» здебільшого не програвали в конкуренції великим, бо, для прикладу, привезти цеглу з Тернополя до Микулинець було дорожче, аніж купити місцеву, - пише краєзнавець.

Микулинецька цегла з клеймом

За його словами, микулинецька цегельня належала до категорії місцевих. На її продукцію можна натрапити здебільшого в Микулинцях та околицях (відомий поодинокий випадок знахідки микулинецької цегли в селі Яблунів, що знаходиться за 30 км. від Микулинець. Але такі знахідки є радше винятком).

Микулинецька цегельня вже позначена на карті 1925 року, тому можна припустити, що з’явилась вона на кілька років раніше, а, можливо, ще в час до І Світової війни...

Цегла з Микулинець є доволі рідкісною.

- Отож, цегла з Микулинець є доволі рідкісною. Про її існування не здогадувалось більшість колекціонерів.Така цегла виготовлялась в різний час із різними клеймами та сигнатурами. Власником виробництва був такий собі «J. Zachar», ініціали якого «J.Z.» проставляли на цеглинах. 90% такої цегли мали цифровий додаток «1». В значно меншій кількості виготовлялась цегла із сигнатурою «J.Z. ІІ, де цифровий вказівник був не арабською цифрою »2", а римською, - додає Андрій Капуста.

А ще, виявляється, одночасно із цегельнею J. Zachar, в Микулинцях діяла інша цегельня, власником якої був... лікар. Його продукція мала три різновиди клейм.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео