Професія – поліцейська собака, або як завдяки нюху можна розкривати злочини та допомагати людям

kinolog2
Собака не лише вірний друг, а й незамінний помічник у роботі – в цьому впевнені усі працівники поліції. Навчають їх пошуковому ремеслу поліцейські-кінологи.
Віталій Жилка – незвичайний ке­рівник. Він – начальник Тернопільського кінологічного центру, а у йо­го підпорядкуванні загін з вісімнадцяти чотирилапих поліцейських, повідомляє Відділ комунікації поліції Тернопільської області.
– Людина без покликання люби­ти тварин не може стати кінологом. У цю службу приходять ті, хто любить собак і хоче з ними працювати, – каже начальник центру. – Щоб бути хорошим кінологом, необхідно бу­ти готовим пов’язати одне життя на двох – своє та свого вихованця.
Однак, зазначає керівник кінологів, на одній лише  любові хорошого помічника не виховати. Тут потрібні терпіння, розуміння та постійні заняття. У кожного собаки свій характер, тому і підхід має бути індивідуальним.
Кінологи починають виховувати своїх підопічних ще з грайливого цуценяти. Перш ніж стати професіоналом, пес вчиться слухатися і підкорятися, а також співпрацювати з кінологом. Далі завдання ускладнюються, а загалом тренувати підопічного кінологу потрібно не менше шести місяців. Заняття проводять на спеціалізованому майданчику, роз­ташованому в кінологічному центрі. Він обладнаний смугою перешкод: сходи, бар’єр висоти, спеціальні коридори для переповзання. Навіть вже досвідченій собаці треба нагадувати команди, щоб вона завжди була у формі.
Теоретично, каже начальник цент­ру, собака будь-якої породи при належній підготовці, може стати служ­бо­вою. Її основна перевага в тому, що наразі ще не винайшли такого детектора, який був би чутливішим за собачий ніс. Його і тренують на різ­ні запахи. У тернопільському цент­рі працюють здебільшого вівчарки.
– У собаки, як і в дітей, все почи­нається з іграшки, – розповідає Віталій Жилка.
– Вже під час гри можна визначити, для якої спеціалізації надається тварина найкраще. Є собаки, призначені для розшуку злочинців, або зниклих. Інші вміють розшукувати вибухівку, зброю та боєприпаси. Ще одна собача спеціалізація –пошук наркотичних засобів.
– Найчастіше питають, чи правда, що для того, аби собака знайшов наркотики, йому дають їх спробувати, – розповідає керівник кінологів. – Вкотре заперечую – це не так. Ми тренуємо собак по-іншому. Спочатку навчаємо їх шукати певний пред­мет, наприклад, м’ячик. Потім до м’я­ча підкладають наркотики чи речовину, яка імітує запах наркосировини. Це робиться для того, аби собака асоціював пошук м’яча з цим запахом. Уже згодом, підкладають ли­ше наркотики без м’яча. Собака ж думає, що шукає самого м’яча, який має специфічний запах.
Від характеру собаки також залежить буде він шукати наркотичну сировину чи ж вибухівку. Якщо вона холерик, то підійде на спецпідготовку по пошуку наркотичних ре­човин, на затримання. А на пошук вибухівки така собака не підходить, бо туди слід підбирати  спокійних, терпеливих собак. Чудово справляється чотирилапий помічник і з роботою розшуківця. Коли трапляються злочини в міс­ті чи у селах, туди виїжджає кінолог з собакою і допомагає слідчо-оперативній групі.
– Для оперативників головне, щоб собака вказав напрямок. Наші собаки доводили це вміння не раз. Вівчарка Емма допомогла розкрити не один злочин. З останніх – крадіж­ка грошей зі скриньки пожертв у За­ліщицькому районі. А Багіра відмінно знаходить наркотичну сировину.
Неоціненна служба собак і в зоні антитерористичної операції. Вихованці Тернопільського кінологічного центру відбули вже чимало ро­тацій. Вони допомагають співробітникам поліції в пошуках вибухівки, зброї та боєприпасів, які правопорушники намагаються перевезти на мирну територію. Собаки – відмінні бійці в будь-яких умовах.
Свої успіхи чотирилапі не раз підтверджували і на змаганнях серед кінологів. На чемпіонаті Національної поліції України з багатоборства кінологів службова собака Емма декілька раз завойовувала призові місця, а на міжнародних змаганнях минуло­го року спеціальну підготовку серед роз­шукових собак найкраще показа­ла команда кінологів Тернопільщини.
Під час служби собаки постійно проходять тестування. Якщо тварина уже втрачає свої навички через вік або хворобу, то її відправляють на заслужену пенсію. В середньому тру­довий стаж собак сягає 8-9 років.
Усім, хто вирішив завести хвостатого друга, Віталій Жилка радить чітко визначитися, для чого вам потрібний собака, від цього і залежатиме його порода. Наприклад, для охорони не підійде лабрадор, а для душі – ротвейлер. По-друге, обов’яз­ково треба правильно виховати собаку і здобути базові навички дресирування та слухняності.Собака будь-якої породи має бути керованим і не нести загрози оточуючим людям. Якщо в родині є діти, варто долучити до дресирування і їх, щоб привити любов до тварини і прив­чити до відповідальності.

Вибір читачів за тиждень

Відео