
Профілактика недопущення вірусу ящуру: ситуація в Україні
Власників тварин закликають при перших підозрах будь-якого захворювання звертатися до державних спеціалістів ветеринарної медицини

Ящур – це вірусне захворювання, яке швидко поширюється, гостро протікає та вражає велику рогату худобу, свиней, інших парнокопитних, в тому числі і диких тварин. В Україні це захворювання востаннє реєстрували в 1988 році.
14 січня за багато років в Німеччині виникло дане захворювання і за дуже короткий термін, близько місяця часу, це захворювання поширилось з Німеччини на Угорщину, а в подальшому і на Словацьку республіку. За цей період, це захворювання там вразило близько 7 господарств — розповів начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Василь Яциник.
Першими ознаками ящуру є слинотеча, наявність невеликих вузликових або овальної форми виразок, ерозій на слизовій оболонці ротової порожнини та язика, підвищена температура, кульгавість та зниження апетиту. Захворіти можуть і люди, як правило, інфікування вірусом відбувається від контакту з хворою твариною або від вживання сирих молока чи мʼяса.
Основним джерелом є хворі тварини. Вірус передається всіма можливими видами передачі вірусу. Інкубаційний період у ВРХ (великої рогатої худоби) триває від 7 до 14 днів, 21 — у інших видів тварин, – пояснює Василь Яциник.
Щоб попередити вірус ящуру необхідно суворо дотримуватися правил біобезпеки на фермах. А власників тварин закликають при перших підозрах на будь-які захворювання звертатися до державних фахівців ветеринарної медицини.
Повне відео
Фото з відкритих джерел