Ростропович у балетній пачці на ювілеї видатного кременчанина (фотофакт)

ісаак стерн

Унікальне фото на своїй сторінці у Фейсбук поширила кременчанка Іра Дан, яка живе у Берліні. На світлині зображений всесвітньо відомий скрипаль, уродженець Кременця Ісаак Стерн під час святкування свого 70-ліття. Окрім нього на фото його друзі.

«Мстислав Ростропович, Ісак Стерн (уродженець Кременця) і Ґреґорі Пек на святкуванні 70-ліття Ісака Стерна (Штерна). Гульня у розпалі!» – написала Іра.

Фото справді рідкісне. Не часто побачиш видатного музиканта у балетній пачці.

Довідка:

Народився в Україні в Кременці, в його однорічному віці сім'я переїхала до Сан-Франциско. В 1928-1931 роках вчився у консерваторії Сан-Франциско в класі Луїса Персинджера й Наума Блиндера. Перший концерт зіграв у 13 років. Дебютував в 1936 із Симфонічним оркестром Сан-Франциско, уперше виступив у нью-йоркському Карнегі-холі в 1943.

Стерн зіграв помітну роль у порятунку історичного залу Карнегі-хол, що на початку 1960-х років був приречений на знос через будівництво нових залів у Лінкольн-центре. Він активно виступив за збереження Карнегі-холу й, домігшись цього, став президентом Ради Карнегі-холу і сприяв тому, щоб саме в цьому залі проходили найпрестижніші концерти.

Свій перший запис зробив в 1945 для фірми «Колумбія»; згодом випустив більше 200 записів (нині ці записи публікуються фірмою «Sony Classics»). В 1981 фільм про поїздку Стерна в Китай «Від Мао до Моцарту» одержав премію Академії в розряді повнометражних документальних фільмів. В 1984 Стерн одержав премію «Кеннеді-центра». У 1987 – премію Греммі за «визначний артистичний внесок у сфері записів протягом життя».

За 60 років виконавської кар'єри виступав на більшості престижних сцен світу. Більшість концертів Стерна збереглися, записані на магнітофонну плівку (понад 200 записів 63 композиторів).

Серед нагород Ісаака Стерна почесні звання та відзнаки, зокрема, Гарвардського, Нью-Йоркського, Колумбійського, Оксфордського, Тель-Авівського університетів.

Фото із сторінки Іри Дан у Фейсбук

Вибір читачів за тиждень

Відео