Ростислав Фук

Сальмонели: що відомо про ці бактерії та як уберегтися від зараження ними

Для того, щоб уберегтися від інфекції, потрібно дотримуватися низки правил

0000-7

Сальмонели – це бактерії, які викликають кишкові інфекції: сальмонельоз і черевний тиф. Як запобігти цим інфекціям і що робити в разі зараження, розповіли на сторінці Міністерства охорони здоров’я.

Нагадаємо, масове отруєння зафіксували після відкриття суші-бару у Збаражі.  Як виявилося пізніше, збудником виявилася саме сальмонела.

Сальмонели живуть у кишковому тракті тварин і людей, тому поширюються разом із фекаліями через ґрунт, водойми, харчі чи будь-які інші забруднені поверхні.

Симптоми сальмонельозу такі: діарея, біль у животі та гарячка, та бувають випадки і безсимптомного перебігу цієї інфекції. Перші симптоми з’являються протягом трьох діб після зараження і тривають до тижня. Втім, можливий і тяжкий перебіг сальмонельозу, внаслідок якого розвивається так званий реактивний артрит, що триває місяцями, а деякі люди страждають на діарею кілька місяців після видужання.

Якщо у вас чи дитини симптоми кишкової інфекції – повідомте про це своєму лікарю, телефоном, зокрема. Лікар скерує ваші дії: це може бути приймання антибіотиків, здача аналізів чи просто запобігання зневодненню, адже легкі форми сальмонельозу минають і без лікування. Якщо зараження сталося в межах дитячого табору, школи, садочка, військової частини чи лікарні, про це слід повідомити лікарю закладу, щоб швидко зупинити поширення інфекції, – кажуть медики.

Люди можуть заразитися сальмонелами через такі джерела:

  •  харчі тваринного походження: яловичину, курятину, непастеризоване молоко чи яйця;
  •  брудні чи помиті зараженою водою овочі та фрукти;
  •  харчі, яких торкалася брудними руками заражена людина;
  •  контакт зі свійськими й дикими тваринами, фекаліями тварин чи землею, якою тварини гуляють;
  •  контакт із забрудненими поверхнями, за яким йде торкання обличчя чи харчів;
  •  брак гігієни після туалету чи зміни підгузків;
  •  вживання непастеризованого молока чи забрудненої води.

Виглядає так, що заразитися сальмонелами дуже просто і загрози практично всюди, особливо в дитячих їдальнях, чи за умов затоплення і браку води. Для того щоб уберегтися від інфекції, потрібно дотримуватися низки правил:

Фото з відкритих джерел та Міністерства охорони здоров’я

Вибір читачів за тиждень

Відео