Ростислав Фук

Село було спалене до тла: на Тернопільщині вшанували загиблих під час «Молотківської трагедії» (фото)

Учасники мітингу-реквієму хресною ходою пройшли до меморіального комплексу «Молотківська трагедія»

Загиблих під час «Молотківської трагедії» українців вшанували на Тернопільщині 29 квітня. Про це повідомили на сторінці Лановецької міської ради.

У вісімдесяту річницю хресною ходою учасники мітингу-реквієму пройшли до меморіального комплексу «Молотківська трагедія», де на стіні пам’яті сотні прізвищ та імен тих, хто не пережив той день.

Квітневий ранок 1943 року для села Молотків став днем болю та смерті. Саме 80 років тому, 29 квітня, село було спалено дотла, вбито 617 мирних жителів, серед яких 92 дитини – їх проколювали багнетами, кидали у вогонь, топили у криницях. Історія пишеться не лише рядками, а й пам’яттю. Вісімдесят років тому фашисти палили українців, сьогодні – рашисти топчуть нашу землю і прагнуть знищити нашу націю нескорених. Поряд із Молотківською трагедією маємо Бучу, Гостомель, Умань, Дніпро. Тож передаємо тодішню історію, творимо нову і дякуємо захисникам та тим, хто працює в тилу, за чисте небо. Вічна пам'ять усім невинно вбитим та закатованим, – йдеться в повідомленні.

Довідково

Меморіальний комплекс-музей «Молотківська трагедія» знаходиться у селі Молотків Лановецької міської громади. Споруджений у 1985 році як центральна частина меморіального комплексу.

Пам'ятні знаки жертвам трагедії виготовлені із сірого каменю. В центрі села стояла сільська кузня, у яку фашисти зігнали 16 чоловіків, закрили їх там, облили її бензином і підпалили, вони згоріли живцем. В пам'ять про них на цьому місці споруджено пам'ятний знак «Кузня».

Через дорогу на 2-гектарній території меморіального комплексу розміщені пам'ятні знаки, що розповідають про страшну трагедію Молоткова.

Матеріали музею — розпорядження окупаційної влади, висновок судово-медичної експертизи про вбивства, які вчинили нацисти в Лановецькому районі, матеріали про збитки, завдані народному господарству тощо. Окремі розділи експозиції — про участь молотківців у німецько-радянській війні (документи, нагороди, фото загиблих), повстанську боротьбу, відбудову села

Фото Лановецької міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео