Орест Сарматський

Село на Тернопільщині в очікувані Всеукраїнського мистецького пленеру

121163334_655824635368716_3427899652291674887_n (Copy)

У село Оришківці Густинського району незабаром приїдуть художники з різних куточків України.

А збере їх готельно-туристичний комплекс «Орися», де й базуватимуться митці, які візьмуть участь у Всеукраїнському мистецькому пленері «Околиця. Оришківці-2020».

- Для багатьох, можливо, це буде й несподіваним, чого це раптом художники обрали собі таку осінню локацію – не десь в столиці чи в обласному центрі, а саме у нас, в – Оришківцях, - розповідає ініціатор проведення пленеру та генеральний партнер такої мистецької акції, власник готельно-оздоровчого комплексу «Орися» Ярослав Угляр. – Та мені, видається, що саме ті місця, де розташовані Оришківці й околиці – припадуть до вподоби художникам і вони відтворять на своїх полотнах усю красу нашого краю. До речі, ідея назви митецького пленеру «Околиця» залежить його керівнику, заслуженому журналісту України Олегу Снітовському. Думаю, ми створимо усі необхідні умови, аби знані в Україні художники почували себе у нас комфортно і змогли не тільки ефективно попрацювати, але й після роботи над етюдами пройшли бальнеологічний курс оздоровлення у наших купальнях із ропою та мінералізованою водою. У програмі – не тільки виїзди у навколишні села Гусятинського району та у Чортків, Копичинці, але й зустрічі із місцевою інтелігенцією, мистецькі діалоги у затишних залах «Орисі», - розповів ініціатор проведення мистецького пленеру Ярослав Угляр.

 

- Назву цього пленеру якось обрав одразу. «Околиця» - таке гарне, «соковите», багатозначуще українське слово, чи не так? - розповідає керівник Всеукраїнського мистецького пленеру «Околиця. Оришківці 2020» залужений журналіст України Олег Снітовський. – Саме село Оришківці – так би мовити, «на околиці» Гусятинського, на межі із Чортківським районом. Та й готельно-оздоровчий комплекс «Орися», де понад тиждень із дотриманням усіх протиепідемічних заходів, що тут діють, мешкатимуть художники, учасники пленеру – теж розташований на околиці, край села. Але, зауважу, Оришківці ніколи не було «на околиці», осторонь подій як історичних, так і політичних й культурних. А чого тільки вартує та обставина, що автомобільна траса міжнародного значення зі Львова до Чернівців, проходить саме через це село! Завдяки такій обставині тут не раз бували видатні політики, вчені, науковці, літератори. Багато хто з них вже у наші часи не минав і не минає «Орисю», знаючи про тутешню гостинність її господаря Ярослав Угляра та всього персоналу готельно-туристичного  комплексу. А щодо пленеру, то він буде дуже насиченим. Вже розробили орієнтовний маршрут із певними локаціями, де працюватимуть митці. Виготовлено й емблему-логотип пленеру, автор якої – художник з Тернополя, відомий графік та ілюстратор всесвітньовідомих книг-бестселерів Олег Кіналь. Він до речі, теж учасник нашого пленеру. Передбачається, що за 7-8 днів художники, крім картини на полотні розміром 60 на 80 см напишуть і серію живописних етюдів з різних локацій цього куточку Тернопілля, - розповів Олег Снітовський.

А Микола Шевчук, координатор пленеру, заслужений художник України, викладач Теребовлянського фахового коледжу культури і мистецтв, керівник низки всеукраїнських живописних, іконописних та скульптурних пленерів у Зарваниці, Теребовлі, Збаражі, Вишнівці каже, що до творчої акції в Оришківціях та околицях запросили знаних в Україні живописців.

- Не буду перераховувати прізвища моїх колег-художників  із Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської, Рівненської областей, які мають приїхати сюди, в Оришківці. Вони - висопрофесійні митці, учасники міжнародних та всеукраїнських мистецьких пленерів та виставок. Це, звичайно, піднімає статус цьогорічного творчого проєкту, який запропонував реалізувати палкий шанувальник історії та культурної народної спадщини свого краю Ярослав Угляр. Сподіваємось, що невдовзі жителі району і області зможуть побачити на наших живописних полотнах сакральні пам’ятки, давні фортифікаційні споруди, зразки архітектурного мистецтва, фрагменти мальовничих пейзажів, а, можливо й портрети відомих земляків, написаних у дні пленеру, - додав координатор пленеру, заслужений художник України Микола Шевчук.

За словами керівника пленеру Олега Снітовського, після його завершення передбачається облаштування виставки пленерних робіт.

Мистецьку експозицію люб’язно погодився прийняти в одному із залів Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Олександра Барвінського, заслужений працівник культури України, директор цього, відомого в Україні навчального закладу Роман Пахолок.

Редакція «Терену» надалі повідомлятиме про перебіг мистецького пленеру в Оришківцях.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео