Ростислав Фук

Шахраї викрали в тернополянки 100 тисяч гривень

До жінки зателефонували нібито співробітники банківської установи й запевнили, що невідомі отримали доступ до її електронного гаманця

картка

У шахрайську пастку потрапила тернополянка, яку ошукали на 100 000 гривень, повідомляють у відділі комунікації поліції області.

Як розповіла потерпіла, що до неї зателефонували нібито співробітники банківської установи й запевнили, що невідомі отримали доступ до її електронного гаманця. Аферисти зазначили, щоб вберегти кошти, їх потрібно перерахувати на віртуальну картку, створену немовби спеціально для неї. Надалі тернополянка у мобільному додатку підтвердила перекази. Шахраї отримали доступ до банківського рахунку і зняли усі кошти.

Дізнавачі внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Поліцейські вкотре нагадують жителям області, як вберегтися від подібного роду шахрайства:

  • не виконуйте умови на прохання осіб, що телефонують та представляються банківськими співробітниками;
  • за жодних обставин не переказуйте ваші кошти на будь-які інші рахунки та рахунки третіх осіб на прохання осіб, що телефонують та представляються банківськими співробітниками;
  • створіть складний пароль до електронної пошти, соціальних мереж та інтернет-банкінгу;
  • не розголошуйте всі реквізити платіжної картки та контролюйте рух коштів на рахунку;
  • тримайте в секреті: три цифри на звороті картки, коди (одноразові паролі) банків та мобільних операторів; паролі в інтернет-банкінг; кодове слово банку;
  • під’єднайте смс-інформування стосовно операцій з платіжною карткою. Встановіть індивідуальні ліміти на операції з вашою платіжною карткою.

Якщо ви зрозуміли, що випадково розкрили дані платіжної картки шахраям або по вашій картці проходять підозрілі операції – негайно заблокуйте картку та доступ до Інтернет-банкінгу, зателефонувавши до банку за номером, вказаним на звороті картки. Якщо ви стали жертвою шахраїв – телефонуйте на лінію «102» або самостійно зверніться у відділення поліції, – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Тернополянин втратив понад 90 тис. грн, бажаючи допомогти знайомій

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео