Тамара Коблик

Що буде, якщо не оновити дані після 16 липня: роз'яснення Міноборони (відео)

«А що буде після 16 липня? Я не оновив свої дані, чи буде штраф? Чи треба мені проходити ВЛК?» На ці та інші питання відповів директор кадрової політики Міноборони

Громадяни, які не оновлять свої військово-облікові дані до 16 липня, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності із штрафами від 17 000 до 25 000 гривень.

Про процедуру стягнень, можливість оскарження та статистику оновлення даних сьогодні — в інтервʼю з директором Департаменту кадрової політики МОУ Марком Андрусяком.

За інформацією Ситуаційного центру Міноборони, за тиждень (з 8 по 14 липня) облікові дані через застосунок Резерв+, ТЦК або ЦНАП оновили ще 995 224 громадян.

Загалом, станом на 14 липня 2024 року, кількість оновлень сягнула понад 4 000 000.

Оновити дані можна, звернувшись у найближчий ТЦК або ЦНАП.

Або завантаживши застосунок Резерв+ в App Store чи Google Play та авторизувавшись через Bank ID.

У зв'язку з поширенням неточної інформації у деяких телеграм-каналах та інших інформаційних ресурсах щодо штрафів за оновлення даних без проходження військово-лікарської комісії Міністерство оборони України роз’яснює.

Наразі законодавством України передбачено окремі види військового обов'язку, зокрема оновлення даних та проходження медичного огляду для визначення ступеня придатності до проходження військової служби, - йдеться у повідомленні.

Міністерство оборони підкреслює, що при поновленні даних проходження військово-лікарської комісії не вимагається. Проходження ВЛК необхідне лише після отримання повістки на проходження військово-лікарської комісії.

Як зазначив директор Департаменту кадрової політики Міноборони Марк Андрусяк:

Законом передбачено, що оновлення даних громадянами – це окремий вид військового обов'язку. Крім того, в статті 21 закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію передбачено окремий обов'язок громадян – проходження медичного огляду для визначення ступеня придатності до проходження військової служби.

Читайте також: В Міноборони розповіли, чи впливає оновлення даних через «Резерв+» на прискорене отримання повістки

Десятки людей стоять у черзі біля ЦНАПу у Тернополі (відео)

Фото та відео зі сторінки Міністерства оборони України у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео