Віра Олександрович

Аби отримати купу грошей, найбільша лікарня на Тернопільщині змінила статус

Обласна лікарня

«Тернопільська обласна клінічна лікарня» - саме так тепер називається медична установа, розташована на вул. Клінічній у Тернополі. Тобто ця лікарня уже не є «університетською».

Нагадаємо, свого часу довго боровся за створення закладу із таким статусом світлої пам’яті колишній ректор тоді ще Тернопільського державного медуніверситету ім. І. Горбачевського Леонід Ковальчук. Він вважав це першим кроком у загальному реформуванні медичної галузі на Тернопіллі. На його думку, без цього згодом було б неможливо виконати вимоги страхової медицина, а також забезпечити жителям краю надання якісних послуг. Втім, очевидно, порівняно із 2009 роком, нині багато що змінилося. 

Pasted into
Pasted into

Так, «Тернопільська обласна клінічна лікарня» отримала шанс на масштабну реконструкцію, завдяки програмі «Велике будівництво». Одержати гроші заважало лише слово «університетська». Тож на сесії облради 10 листопада його… «прибрали». Навіть відразу внесли необхідні зміни у Статут закладу та інші документи.

- У нас є можливість отримати гроші на реконструкцію цього закладу, суттєво його оновити за державні кошти, - переконував депутатів голова облради Михайло Головко, коли розглядали питання №341. – Тому прошу вас підтримати це рішення. 

І депутати радо дали дозвіл – 51 «за». Окрім того, обласне управління капітального будівництва тепер зможе розпочати роботи щодо проєктування реконструкції обласної клінічної лікарні. Сума інвестицій у лікувальний заклад — 1,7 млрд грн.

Pasted into
Pasted into

- Проєкт передбачає перепрофілювання корпусів і відділень, зведення вертолітного майданчика, проведення заходів з енергозбереження, - каже голова обласної держадміністрації і за сумісництвом – депутат облради Володимир Труш. – У підсумку ми отримаємо оновлений заклад, що відповідатиме усім європейським стандартам надання медичної допомоги. Сума 1,1 млрд грн - це вартість реконструкції приміщень. На решту - 600 млн грн - купимо нове медичне обладнання.

Зауважимо, у цій лікарні вже завершують будівництво приймального відділення за кошти із державного бюджету. Окрім того, не так давно там ввели в експлуатацію новий корпус для лікування хворих на коронавірус. Суттєво оновили і лабораторію. 

До слова, це було 5-те засідання 2-ї сесії. Його 10 листопада закрили. Причому депутати встигли розглянути кілька важливих звернень до керівництва країни.

Фото авторки і трансляції засідання на сайті Тернопільської обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео