Що хвилює тернополян?

знаки питання

Уже традиційними стали інтернет-конференції у Тернопільської ОДПІ. Нещодавно, одна із них стосувалась податкових новацій 2017 року. На запитання дописувачів відповідав головний державний інспектор відділу організації роботи Тернопільської ОДПІ Павло Копча.

У матеріалі висвітлені актуальні питання проведеного заходу.

Мій чоловік підприємець – на загальній системі, а я в минулому році здавала в оренду квартиру, як звичайна фізична особа. Форма декларації для нас однакова, правда?

Так, форма декларації  про майновий стан і доходи для Вас обох однакова. Нова форма, яка подається у 2017 році за минулий рік,  затверджена наказом Мінфіну 15.09.2016р №821. Тільки термін подання для підприємців – «загальносистемників» – до 09.02.17 р, а для інших категорій платників – до 1 травня.

Я підприємець, на загальній системі, «нульовик». Зараз у відрядженні, але хочу сьогодні надіслати Декларацію поштою. Встигаю?

На жаль, не встигаєте. Податковий кодекс, а саме пункт 49.5 передбачає таке право, але передати Декларацію поштою можна лише не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку її подання. Тобто, у Вашому випадку, її слід було надіслати не пізніше п’ятниці – 3 лютого.

У 2016 році я була на єдиному податку 9 місяців (три квартали – починаючи з 1 квітня). Декларацію єдинника зараз подаю, а кажуть, що потрібно подати і загальну – про майновий стан і доходи. Чи потрібно?

Так, річну декларацію  про доходи треба подати підприємцям, які хоча б один із кварталів (або навіть місяць) працювали на загальній системі оподаткування (з доходами чи без). Адже, базовим звітним періодом для «загальносистемників» - є календарний рік. Це прописано у підпункті 49.18.5 Податкового кодексу.

Хочу орендувати в перукарні місце для надання послуг – манікюру. Хто може сказати – можу бути на першій групі єдиного податку як надання послуг перукарень? В кодексі не розписано, що це за послуги.

Податковий кодекс передбачає, що платниками  єдиного податку першої групи можуть бути підприємці, які не використовують працю найманих працівників, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або продаж провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу впродовж року не перевищує 300 тисяч гривень.

Так, справді, в пункті 291.7 розписано, що розуміється під побутовими послугами для цілей визначення  приналежності до груп «спрощенців». В цьому переліку є послуги перукарень, однак, щоб достеменно розібратись – що саме сюди входить, нам потрібно звернутись і до Наказу Держкомстату від 23.12.2011року № 396. В ньому «розшифровується» діяльність: «Надання послуг перукарнями та салонами краси». Туди входить:

 - миття волосся, підрівнювання та підстригання, укладання, фарбування, тонування, завивання, розпрямлення волосся та подібні види послуг, що їх надають для чоловіків та жінок;

  • гоління та підрівнювання бороди;
  • масаж обличчя, манікюр і педикюр, макіяж тощо.

Таким чином, надаючи такі послуги та виконуючи інші вимоги для платників – «спрощенців», Ви можете обрати першу групу.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

Вибір читачів за тиждень

Відео