Що «КіноХвилька» нам готує? (перелік усіх заходів)

thumb_560135_news_m

Уже за кілька днів — з 7 до 9 квітня – Тернопіль заполонить “КіноХвилька” — І всеукраїнський фестиваль дитячого кіно, анімації і телебачення.

Відколи ще торік у листопаді місто накрило “кіноцунамі” — відшумів І всеукраїнський форум “КіноХвиля”, відтоді кіноподії у Тернополі відбуваються із завидною регулярністю, перетворюючи “файне місто” у лайт-версію Голлівуду, пише nova.

Цьогорічний квітень — не виняток: уже від завтра — з 7 до 9 квітня – Тернопіль заполонить “КіноХвилька” — І всеукраїнський фестиваль дитячого кіно, анімації і телебачення.  Дякувати за калейдоскоп мистецьких подій у місті маємо ініціатору та натхненнику “КіноХвилі”, заступнику міського голови Тернополя,  академіку Української кіноакадемії  Леоніду Бицюрі.   “КіноХвилька”, зазначає Леонід Олексійович, об’єднуватиме усі дитячі проекти, започатковані у Тернополі раніше.  Зрештою, це не лише фестиваль, а й захід для обміну досвідом і формування кіносередовища, бо ж якщо дорослий кінопростір у нас більш-менш заповнений, то дитячих телевізійних та кінопродуктів, на жаль, фактично немає…

Проект реалізовується у рамках Програми національних обмінів за фінансування Європейського Союзу, Національного фонду підтримки демократії (США) та за сприяння і підтримки Тернопільської міської ради, а також  Державного комітету з питань кіно України, Національної спілки кінематографістів, “Укранімафільму”.

Фестиваль відбуватиметься за принципом “і себе показати, і на людей подивитися”. Свої телепродукти на фестивалі представлять тернопільські телеканали,  створені власними силами мультфільми покаже і тернопільська малеча, яка займається у гуртку анімації “Руда миша” (керівник Олена Мудра), а під керівництвом тернопільської письменниці Ірини Мацко учасники фестивалю  створять найбільшу великодню листівку-вітання воїнам АТО  і проведуть флеш-моб “Долоньки дружби та щирості”.

Це – показати, а подивитися на фестивалі також буде на що! У рамках “КіноХвильки” до Тернополя завітає цьогорічний лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка,  режисер та художник-мультиплікатор  Степан Коваль, а також відомі мультиплікатори та аніматори  Роман Дзвонковський та Людмила Ткачикова.

Таки мав рацію класик, який запевняв, що кіно — це життя, з якого вирізали все нецікаве. Під час триденної “КіноХвильки”  не нудьгуватиме ніхто — ні дорослі, ані малеча. Усе — через високу планку фестивалю.  Якщо презентації і майстер-класи — то від найкращих майстрів галузі, якщо перегляд кіно та анімації — то найвищого ґатунку, як-от сучасна анімаційна казка “Микита Кожум’яка” чи український мюзикл “Трубач”. А ще у програмі “КіноХвильки” — презентації дитячих телепередач та дитячої телешколи, де навчатимуть творити власні відеошедеври і де навіть можна буде спробувати себе в ролі телеведучих,  і кастинг для дітей віком 10-13 років на голові ролі у дитячому повнометражному фільмі Анатолія Матешка “Гаврик”.

Місце зустрічі “кіноманів” уже традиційне: Палац Кіно, що на вулиці Івана Франка, 8, вхід вільний.

Світлина від Наталі Турчин.

Світлина від Наталі Турчин.

Вибір читачів за тиждень

Відео