Що краще: дарування чи купівля-продаж?

21ebb42bdab8d1f32553ceed112b3ed8

Коли ми купуємо нерухомість, хочемо зробити це вигідно: аби і податків не переплатити, і належно  документи скласти, і зробити це якнайшвидше. Найчастіше отримання  нерухомого майна оформлюють через купівлю-продаж чи дарування, що із цього  є кращим, давайте розбиратися разом.

Дарування – це договір, за яким особа безоплатно передає у власність іншій особі майно в момент його підписання.

Дарування вигідно укладати між родичами: між подружжям, між батьками і дітьми,  рідними братами і сестрами, між онуками та бабою чи дідом. Тоді той, кому дарується майно не  платить податку на доходи фізичних осіб у розмірі 5 % від вартості майна.

Подароване майно вважається особистою власністю чоловіка чи дружини і тому не буде ділитись при розлученні. Батькам, які  хочуть купити своїй дитині нерухомість на весілля, раджу оформлювати це саме через дарування.

Купівля-продаж – це договір, за яким продавець за визначену ціну передає конкретне майно покупцю.

При купівлі-продажу нерухомості  потрібно буде сплатити податки: це і держмито, і збір до Пенсійного фонду, а в окремих випадках й податок на доходи фізичних осіб.

Нерухомість придбана через купівлю продаж під час шлюбу є спільним майном подружжя і пізніше може бути поділена, навіть якщо покупцем вказується лише чоловік або дружина.

Тепер випадок із практики: особа придбала квартиру через дарування, потім  з певних обставин суд визнав договір недійсним і зобов’язав особу повернути  квартиру минулому власнику. Оскільки, придбане житло по документах було “подарунком”, людина не змогла повернути гроші, які заплатила за квартиру. Врахуйте! Якби ж квартира оформлювалась через купівлю продаж (навіть якщо суд визнає договір недійсним) то особа могла б  отримати свої гроші назад.

Договір дарування та купівлі-продажі нерухомості обов’язково посвідчуються у нотаріуса, і саме він зможе визначити точну вартість укладення договору.

Погодьтеся, що розпорядження майном це серйозно, а тому порадьтеся з адвокатом, точно не буде зайвим.  Він допоможе розібратися, що буде для вас фінансово вигідніше і що буде підходитеме саме під ваші обставини.

Адвокат Ольга Боднар, м. Тернопіль, тел. 380672717124

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео