Орест Сарматський

Що робили столичні журналісти серед осіннього поля?

заставка0111

На Тернопільщині завершилася АгроЕкспедиція. Цукровий буряк-2017.

Напередодні ми розповідали про відвідини столичними журналістами разом із експертами Bayer, КВС-УКРАЇНА, «Бізон-Тех», Credit Agricole Bank та PEUGEOT CITROЁN UKRAINE агропідприємства «Дзвін», що в Тернопільській області.

Тепло розпрощавшись із гостинними господарями, учасники експедиції вирушили далі.

Далі на нашому маршруті було село Настасів, пишуть журналісти kurkul.com .

Дорогу туди ми знаємо без навігатора, адже на підприємстві «Агропродсервіс» вже не вперше. Директор підприємства Андрій Баран уже кілька разів приймає у себе АгроЕкспедицію. Тому тут нас зустрічають як старих добрих друзів.

agroprodservis
agroprodservis

Візитівка господарства

Підприємство обробляє понад 40 тис. га землі, під цукрові буряки відведено 4,2 тис. га.

«Агропродсервіс» поступово збільшує зембанк, нарощує виробничі потужності. Збудували транзитний елеватор на 20 тис. т. Налагоджують переробку як рослинницької, так і тваринницької сировини.

За словами директора, підприємство співпрацює з усіма чотирма цукровими заводами, які працюють в області. Наразі з їхніх полів вивезено третину врожаю.

Попередником була озима пшениця, а в наступному році планують сіяти після сої. Насіння тут використовують переважно селекції KWS, також сіють насіння компанії Beta Seeds.

Сівбу проводили 28 березня. Норма висіву — 1,3 пос. од./га. За словами директора підприємства, в цьому році буряк вони дещо загустили.

- В останні роки була посуха, яку прогнозували і цьогоріч, тому ми традиційно посіяли трохи густіше. Але прогнози не справдилися і вологи все ж було достатньо. До збирання отримали 110-115 тис. рослин/га, хоч оптимально було б 90-95 тис./га», — зазначив Андрій Баран.

Система обробітку ґрунту — лущення стерні, потім проводили глибоку оранку. З осені робили вирівнювання. Навесні провели закриття вологи і передпосівний обробіток.

Система добрив. Восени вносили калій 250-300 кг/га, діамофос 200-300 кг/га, аміачної води — 500-600 л/га. Навесні перед висіванням вносили діамофос близько 200-300 кг/га, азот 150-170 кг/га, калій — десь 220 кг/га, фосфор — десь 160-180 кг/га.

Із систем захисту на підприємстві традиційно використовується бетанальна група.

Урожайність. Порівняно з минулим роком, коли була нестача вологи, цей рік для цукрових буряків склався якнайкраще — у процесі вегетації дощів було достатньо.

Копати буряки почали в кінці першої декади вересня, початкові показники врожайності — 65 т/га з середньою цукристістю у 18%. Зараз збирання врожаю у розпалі, і наразі на полях, де тривають бурякові «жнива», середня врожайність становить 75-80 т/га, цукристість — майже 19%.

 

Для Интернета
Для Интернета

Техкарта вирощування цукрового буряка

На підприємстві вже декілька років поспіль закладають демо-посіви. А 7 листопада «Агропродсервіс» організовує чемпіонат з цукрового буряку і кукурудзи. 64 гібриди одночасно висіяли на одному полі, в однакових погодних умовах, щоб можна було побачити і порівняти ту чи іншу селекцію.

- Проведення такого чемпіонату свідчить про те, що в компанії «Агропродсервіс» серйозно підходять до ведення бізнесу, точно знають, чого хочуть, і засновують свої рішення на перевірених технологіях. Адже сьогодні саме впровадження інновацій допомагає досягати успіхів в умовах високої конкуренції, — зробив висновок Василь Білозерських, заступник директора Департаменту підтримки Агро Бізнесу Credit Agricole Bank.

 

- Цього року ми тестуємо гібрид буряку, створений за технологією КОНВІЗО© СМАРТ, також і на полях «Агропродсервісу» — це єдине господарство в Тернопільській області, де ми посіяли 9 га буряків під нашою системою. Хочемо визначити економічну ефективність нашого продукту, — зазначив регіональний представник у Тернопільській області компанії «КВС-УКРАЇНА» Михайло Макух.

За словами Андрія Барана, за результатами чемпіонату підприємство зробить висновки і врахує їх у подальшій роботі.

- Зрозуміємо, куди рухаємося, зібравши певну статистику. Це ж не просто чемпіонат для чемпіонату. Щодо кукурудзи це буде третій рік збору статистики такого роду. За цей час були і посушливі роки — теж певні результати маємо. Скажімо, минулий рік для кукурудзи в нашій зоні був дуже несприятливим. Для буряка трохи краще. А цей рік що для однієї, що для другої культури, був хорошим, — повідомив керівник «Агропродсервісу».

Погостювавши, АгроЕкспедитори поїхали далі, отримавши «на доріжку» смачний гостинець — солодкі яблука із власного саду Андрія Степановича.

Фото – сайт «Куркуль»

Вибір читачів за тиждень

Відео