Сільське господарство Тернопільщини в цифрах: зарплата розміром 3 «мінімалки» та майже 6 млрд грн прибутку від урожаю

cow-close-up-hd-wallpaper-1920x1080

Сільськогосподарська галузь для української держави завжди була однією із пріоритетних сфер розвитку як зовнішньої, так і внутрішньої економіки країни. Господь наділив українську державу багатими на чорнозем, родючими землями, крім того, після розпаду старого Радянського Союзу, аграрний сектор отримав нове дихання, доступ до найбільш ефективних закордонних технологій і методів обробки землі. Це дозволило організувати агропромислову галузь, як одну з найбільш важливих стратегічних напрямів не тільки в економічному відношенні, але і активною політичною та геополітичною складовою життєдіяльності українського суспільства.

Згідно Указу Президента України № 428/93, датованим 7-м жовтня 1993-го року, професійне свято працівників сільськогосподарського та агропромислового комплексу, організацій і підприємств по переробці сільгосп-сировини, обслуговуючих та заготівельних підприємств і харчової промисловості відзначається у третю неділю листопада.

До свята Головне управління статистики у Тернопільській області підготувало невеликий огляд із найцікавішими цифрами с/г сектору.

  • На початок листопада 2016р. в області діяло 444 сільськогосподарських підприємств, середньооблікова кількість працівників у яких становить 10,4 тис. осіб. Крім того, на Тернопільщині нараховується 583 економічно активних фермерських господарств. Діючі аграрні підприємства і фермери мають у користуванні відповідно 471,8 тис.га і 67,2 тис.га сільськогосподарських угідь.
  • Середня номінальна заробітна плата штатного працівника сільськогосподарських підприємств нашої області (із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб) у вересні 2016р. становила 4389 грн, що у 3 рази вище рівня мінімальної заробітної плати (1450 грн). Порівняно з вереснем 2015р. розмір заробітної плати по галузі збільшився в середньому на 37,9% та перевищує середній показник по області на 15,4%.
  • У січні–жовтні 2016р. обсяг виробництва валової продукції сільського господарства зріс у порівнянні з січнем–жовтнем 2015р. на 2,7%, у т.ч. в сільськогосподарських підприємствах – на 3,6%, у господарствах населення – на 2,0%.
  • За 10 місяців 2016р. сільськогосподарські підприємства (крім малих) реалізували власно вирощеної аграрної продукції на суму 5929,6 млн.грн, у т.ч. продукції рослинництва – на суму 4911,9 млн.грн, тваринництва – на 1017,7 млн.грн.
  • Станом на 1 листопада 2016р. в порівнянні з 1 листопада 2015р. аграрні підприємства значно наростили обсяги виробництва багатьох сільськогосподарських культур, зокрема: соняшнику на зерно – на 75,5%, картоплі – на 73,0%, овочів – на 71,4%, цукрових буряків (фабричних) – на 12,2%, зернових культур – на 7,0%.
  • В області очікується гарний урожай зернових. На 1 листопада 2016р. всіма категоріями господарств уже намолочено 2151,1 тис.т зернових культур (у початково оприбуткованій вазі), або на 8,0% більше, ніж на 1 листопада 2015р. Урожайність зернових культур (включаючи кукурудзу) становить 50,9 ц з 1 га, що на 1,8 ц більше в порівнянні з 1 листопада 2015р.
  • У 2016р. урожайність всіх основних сільськогосподарських культур (крім ріпаку та плодоягідних культур) перевищує минулорічні показники. Станом на 1 листопада 2016р. на Тернопільщині з 1 га в середньому отримали 66,8 ц кукурудзи, пшениці та ячменю – відповідно 50,9 ц та 47,3 ц (у початково оприбуткованій вазі), соняшнику на зерно – 27,7 ц, сої – 20,4 ц, цукрових буряків – 433 ц, овочів відкритого ґрунту – 207 ц, картоплі – 168 ц.
  • Станом на 1 листопада 2016р. під урожай наступного року всі категорії господарств посіяли 256,1 тис.га озимини, або на 7,7 тис.га менше, ніж торік. Сільськогосподарські підприємства посіяли 136,8 тис.га озимих зернових (на 18,0 тис.га менше) та 63,9 тис.га ріпаку на зерно (на 8,1 тис.га більше).
  • На початок листопада 2016р. у всіх категоріях господарств нараховувалося 166,4 тис. голів великої рогатої худоби (зокрема 95,4 тис. голів корів), 449,0 тис. голів свиней, 5,5 млн. голів птиці. У господарствах населення спостерігається скорочення всіх видів сільськогосподарських тварин. Агроформування в порівнянні з 1 листопада 2015р. наростили кількість корів на 2,9%, свиней – на 3,0%.
  • У сільськогосподарських підприємствах значно покращилися показники продуктивності худоби та птиці. У січні–жовтні 2016р. середній надій молока від однієї корови в аграрних підприємствах (крім малих) збільшився проти січня–жовтня 2015р. на 326 кг і становив 5195 кг. Від однієї курки-несучки агроформування отримали по 240 шт яєць, що на 9 шт більше, ніж у січні–жовтні 2015р.
  • У січні–жовтні 2016р. всіма категоріями господарств вироблено 56,4 тис.т м’яса (в живій вазі), 397,5 тис.т молока, 474,5 млн.шт яєць. У порівнянні з відповідним періодом 2015р. в області зросло виробництво яєць на 10,1%, проте виробництво м’яса та молока скоротилося відповідно на 5,7% та 1,5%. Сільськогосподарські підприємства зуміли значно наростити обсяги виробництва яєць (на 23,6%) та молока (на 10,0%), однак зменшили виробництво м’яса (на 11,7%).
  • Основними виробниками тваринницької продукції в області залишаються господарства населення. На їх долю в січні–жовтні 2016р. припало 86,5% загальних обсягів виробництва молока, 57,3% – м’яса та 50,7% – яєць.

Вибір читачів за тиждень

Відео