Ростислав Фук

Синдром хронічної втоми: що відомо про хворобу

За словами лікарів, на сьогодні немає медикаментозного лікування цієї хвороби

депресія

12 травня відзначають Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми, повідомили на сторінці Обласного центру контролю профілактики і хвороб.

Медики кажуть, синдром хронічної втоми (Chronic Fatigue Syndrome - CFS) і міалгічний енцефаломієліт (Myalgic Encephalomyelitis - ME) - дуже реальна хвороба та є аутоімунним захворюванням, яке може передаватися повітряно-крапельним шляхом. Проте, не варто панікувати.

Головна проблема синдрому хронічної втоми полягає в тому, що люди, у яких є цей стан, іноді помічають, що їм ніхто не вірить.

Їм часто кажуть, що це все просто в їх головах, а це дуже реальна і болісна хвороба, яку більше не можна ігнорувати, - каже доктор медицини Джейкоб Тейтельбаум, автор книги «From Fatigued to Fantastic».

Типовими пацієнтами, які звертаються за медичною допомогою через синдром хронічної втоми, є жінки віком від 20 до 40 років. Проте, будь-яка людина в будь-якому віці може захворіти на цю хворобу. Діти і підлітки також сприйнятливі до цієї хвороби. Є діти у віці п’яти років з діагнозом міалгічний енцефаломієліт, але це вважається рідкісним явищем.

Початок недуги завжди гострий і часто дуже драматичний. Пацієнти нерідко можуть розповісти лікарю не тільки в який день вони захворіли, але і вказати точну годину, коли їх спіткало це нещастя. Як і багато «невидимих хвороб», синдром хронічної втоми часто супроводжується соціальною дисгармонією. Багато людей, які живуть з ним, страждають від соціальної ізоляції і депресії. Хронічні хвороби і депресія часто йдуть рука об руку. Нерідко люди з цим синдромом прагнуть обмежувати звичайний для здорової людини об’єм роботи. Деякі навіть тимчасово прикуті до ліжка. Не дивно, що люди з CFS часто відчувають себе ізольованими і пригніченими, – йдеться в повідомленні.

За словами лікарів, хоча на сьогодні і немає ніякого вираженого медикаментозного лікування синдрому, але деякі зміни поведінки допоможуть полегшити симптоми і навіть перемогти хворобу. Серед них – хороший нічний сон (в ідеалі від восьми до дев’яти годин на добу) є ключовим, тому що недосипання може тільки погіршити стан. Також важливе вживання збалансованої дієти і фізична активність в межах можливостей. Постарайтеся зосередитися на тому, що вам подобається, корисно і не доставляє дискомфорт.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео