Віра Олександрович

Скандали по-тернопільськи: «Ти ж баба! Хіба ти воювала? Де купила те посвідчення УБД?» (відео)

Круг_стіл

Воювати артилеристом, вижити під Іловайськом, пізніше - понад рік провести у полоні, а тепер – почути від водія, що він не повезе тебе - вояка АТО за пільговим квитком.

Саме таку наругу – по-іншому і не скажеш – довелося нещодавно пережити тернополянину Артему Комісарчуку. Якщо раніше чоловік, не сперечаючись, витягував гроші і платив за проїзд, то тут – уже не витримав. Вирішив довести свої правоту і законне право.

[embed]https://youtu.be/ByubF645TmA[/embed]

Нагадаємо, конфлікт виник нещодавно на автовокзалі у Тернополі. Водій рейсового автобуса «Михайлівка-Тернопіль» відмовлявся везти Артема Комісарчука із пільговим квитком, придбаним напередодні. Мовляв, це перевізник сказав йому не брати у салон пільговиків. Окрім того, водій порадив чоловікові піти в адміністрацію автовокзалу. Але звідти бійця також «відфутболили». Навіть хтось сказав йти у «білий дім». Так називають у Тернополі будівлю обласної ради, що на вул. Грушевського, 8.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=r0nJQy9CxjM&feature=youtu.be[/embed]

Після того, як колишній військовослужбовець звернувся до громадських активістів, які опікуються справами вояків АТО, в обласній держадміністрації скликали спеціальний «круглий стіл». До діалогу закликали не лише бійців, чиновників різних рівнів і профілів, а й перевізників. І почали там розмову саме із ситуації, що сталася із Артемом Комісарчуком. І причини для цього були суттєвими, зважаючи на складну долю бійця.

Комісарчук_ф
Комісарчук_ф

[embed]https://youtu.be/4-sHNbYv4Sg[/embed]

Про те, до чого домовилися під час «круглого столу» його учасники, читайте на «Терені» згодом. Наразі ж ситуацію із Артемом Комісарчуком залагодили традиційно: водія рейсового автобуса звільнили, а перевізника «попередили». Проте на цьому, переконані учасники АТО, проблема не вичерпана. Скажімо, під час засідання цікаву репліку кинула обласним чиновникам жінка, що сиділа на кріслі для гостей.

- Водій маршрутки №13 нещодавно мені кинув: «Ти ж баба! Хіба ти воювала? Де купила те посвідчення УБД?» – ледь стримувала емоції жіночка. – А мені треба щодня маршруткою добиратися на роботу і з роботи. Кожного разу – із боєм…

Круг_стіл2
Круг_стіл2

Як виявилося, скаргу жінки зафіксували в управлінні транспорту ОДА і про описаний конфлікт чиновники вже знали. Проте у них рушії впливу на перевізників, виявляється,… обмежені. Єдиний варіант – «карати» новим конкурсом на маршрути із чіткою вимогою про дотримання норми перевезення пільговиків у кількості двох осіб.

[embed]https://youtu.be/HRWdsxQNtWU[/embed]

До речі, Катерина Бойко із ГО «Об’єднання бойових побратимів» наголосила, що озвучивши проблему Артема Комісарчука та інших колишніх військових, хотіла не загострити конфлікт, а залагодити його. Мовляв, діяти треба вже, поки не стався «вибух».

- Я хочу зняти соціальну напругу. Хочу, щоб у нас був діалог, - каже вона. – Щоб не було такого, що вже ставалося в інших регіонах. Бійці – у стресовому, важкому психічному стані. От один із них якось витягнув ножа, почувши заяву водія про те, що він не буде його везти із посвідченням УБД…

Бойко
Бойко

Нагадаємо, такі ситуації у Тернополі не рідкість. «Терен» описував конфліктну ситуацію, яка трапилася із бійцями-добровольцями на міському автовокзалі, коли касир вимагала показати інші документи та надати докази того, що чоловіки дійсно перебували у зоні проведення антитерористичної операції і навідріз відмовлялася видати квиток, мовляв «УБД» місцевого рівня не є документом.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео