Скільки коштує «відкосити» від армії?

245659_1

«Купити» можна не тільки «білий квиток», а й відстрочку

В Україні за час військової мобілізації співробітники СБУ викрили десятки військових комісарів і медиків, які за гроші «звільняли» військовозобов'язаних від служби. Про те, скільки коштує «відкосити» від армії, з'ясовував сайт «Сегодня.ua».

Найдорожче в Києві

У Києві минулого місяця був затриманий співробітник військкомату, який пропонував призовнику свою «допомогу» в звільненні від призову на строкову військову службу в Збройних силах України.

Свої послуги хабарник оцінив у 1,5 тис. доларів. Подібні розцінки діють не тільки в столиці, але і в деяких містах України, наприклад, у Житомирі.

В Одесі подібна послуга коштує від 10 до 20 тисяч гривень. Прямо в чергах на медкомісію в Одесі працювали «помічники», які за певну суму підказували, як отримати липовий діагноз і ухилитися від мобілізації. Найдорожче «коштує» хвороба серця. В середньому «білий квиток» обходився одеситам у 15000 гривень.

Багато воєнкомів і медиків, враховуючи коливання на валютному ринку, хабарі стали брати в доларах. Так, у Запоріжжі за $500 можо назавжди забути про армію. Стільки ж коштує подібна послуга і у Львові.

У травні в Запоріжжі під час отримання хабара затримали лікаря військового комісаріату. Чоловік пропонував призовника «відкосити» від служби за 500 доларів. З таким само хабарем затримали співробітника одного із запорізьких військкоматів минулого тижня.

Такі ж розцінки діють і у Вінницькій області. У травні Служба безпеки України спільно з військовою прокуратурою провели в області операцію по затриманню майора військкомату.

«Начальник відділення межрайвоенкомата міста Могилів-Подільський незаконно отримав від місцевого жителя 500 доларів США за відстрочку від мобілізації на один рік. 21 травня цього року правоохоронці затримали зловмисника після отримання грошей в його власному автомобілі», – повідомляє прес-служба СБУ.

Жителі маленьких міст платять у гривнях

Військовозобов'язані, які проживають в невеликих містах, могли відкупитися від служби всього за 6000 гривень. Кілька місяців тому СБУ в Дніпропетровській області затримала «на гарячому» заступника військового комісара Васильківського району. Старший лейтенант за 6000 пропонував військовозобов'язаним уникнути мобілізації.

У Сумській області «відкосити» від армії можна за 300 доларів і 4500 гривень. Саме стільки від місцевого жителя вимагав головний спеціаліст об'єднаного міського військового комісаріату.

А в Бердичеві воєнкоми задовольнялися і меншими сумами. 24 червня затримали співробітників військкомату, які видавали «білий квиток» за п'ять тисяч гривень.

За гроші можна не тільки відкупитися від служби, а й отримати відстрочку і за цей час накопичити необхідну суму для хабара. Так, кілька місяців тому в Запоріжжі затримали воєнкома, який видавав відстрочки від призову в армію на півроку всього лише за 2000 гривень.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео