Ілона Хомів

«Снаряди падали просто біля нашої церкви»: на Тернопільщині побував отець-диякон Пахомій з Херсона (фото)

Отець веде свій блог у соцмережі, де має понад 30 тисяч підписників. Він пише власні пісні, розповідає про життя церкви під обстрілами, багато спілкується з молоддю та проводить молитви навіть у тролейбусах 

Отець-диякон Пахомій з Херсону нещодавно побував на Тернопільщині, де провів зустрічі у храмах, співав власні пісні та розповідав парафіянам про своє служіння.

Отець-диякон переїхав у Херсон із мирного міста на Івано-Франківщині і вже понад рік служить у монастирі Володимира Великого УГКЦ. Про те, як живе церква у час війни, отець розповідає, коли приїжджає у міста, де не ведуться активні бойові дії.

Я був свідком того, як декілька разів російські снаряди падали біля нашої церкви. Проте ми не втрачали віри та продовжували молитву.  Якось у Херсоні мене запитали:  «Чи не хочете ви залишитися у нас на довше?» Говорю: "Як скажете, так і буде, бо монах, як воїн: де скажуть, там і є”. Відтак я там служу ось вже понад рік, – розповів журналістці Терену отець-диякон Пахомій.

Отець-диякон Пахомій багато спілкується з молоддю та запрошує усіх до церкви 

Як каже отець, на Херсонщині його жартома називають “зірочка Херсону”, адже він активно веде свої соцмережі, де показує життя у Христі. А ще багато хто впізнає його з передачі «Один за всіх», яка вийшла на одному з каналів пʼять років тому. Тоді він шукав маму, яку не знав із народження, бо виховувався у сиротинці. І завдяки телепередачі знайшов. Історію з хепі-ендом побачили багато глядачів. 

Я залучаю людей до молитви, де б не був. Часто молюся у тролейбусі, де до мене приєднується багато людей, а після молитви розповідають, як відчувають те, що Бог їх оберігає. Зараз, не дивлячись на щодені обстріли, у нашу церкву в Херсоні ходить 250-300 людей, – розповідає отець-диякон Пахомій.

Отець Пахомій пише власні пісні, якими прославляє Бога 

Отець-диякон часто подорожує Україною, зокрема, нещодавно побував на Тернопільщині, де зустрівся з парафіянами церкви Новомучеників українського народу у Зборові та студентами Галицького фахового коледжу в Тернополі. 

Мене часто запрошують виступити для молоді або і старшого покоління, а іноді я й сам напрошуюсь. Ми молимося, а після молитви мене завжди запитують про події у Херсоні, а я не відмовляючи, відповідаю на всі питання. Також ми  багато співаємо церковних пісень, які я пишу сам та прославляємо Бога. Коли зустрічаюся з молоддю, то не запитую, чому не ходять до церкви, а ласкаво запрошую та даю свій номер телефону, –  додає отець. 

На свято Пресвятої Трійці отець-диякон Пахомій побував у Церкві Новомучеників українського народу у Зборові 

Фото Руслана Жирова, Суспільне Херсон, Церкви Новомучеників українського народу 

Вибір читачів за тиждень

Відео