Сьогодні останній день, коли Порошенко може покласти край комунізму

Сьогодні спливає термін, протягом якого президент України Петро Порошенко може підписати закони про декомунізацію.

Чотири  закони ("Про правовий статус та вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті", "Про увічнення перемоги над нацизмом в Другій світовій війні 1939-1945", "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років", "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки"), які Верховна Рада ухвалила 15 квітня, було передано на розгляд президентові 30 квітня, передає depo.ua.

Президент протягом 15 днів після отримання ним закону повинен підписати його й офіційно оприлюднити його або ж повернути разом із своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної ради України для повторного розгляду.

У випадку, якщо президент протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений.

У тому випадку, коли президент України все-таки застосував право вето щодо прийнятого Верховною радою закону і у визначений Конституцією строк повернув закон до Верховної ради зі своїми пропозиціями, наслідком цього є скасування результатів голосування за закон у цілому і відкриття процедури його повторного розгляду у Раді. Закон, повернений президентом до Верховної Ради для повторного розгляду, після його підготовки в головному комітеті розглядається позачергово на пленарному засіданні Верховної ради не пізніше, як через 30 днів після його повернення з пропозиціями президента України, якщо Верховною радою не прийнято іншого рішення.

Після прийняття законів про декомунізацію парламентом комуністи та представники "Опозиційного блоку" висловлювали свій протест проти цих законів, висловлюючи спекулятивні заяви, що згідно з законом про заборону радянської символіки, ветерани війни не зможуть носити свої ордени. Однак у законі не йдеться про знецінення нагород, які українці отримали за часів радянського союзу, йдеться про використання радянської символіки для масових заходів.

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео