Ілона Хомів

Сонцезахисні засоби: як обрати і які ціни у Тернополі 

Що треба знати про сонцезахисні засоби, як їх вибирати та використовувати, розповідає дерматологиня 

Спекотні сонячні дні прогнозують найближчими днями на Тернопільщині. Відтак, варто подбати про сонцезахист шкіри. Що треба знати про сонцезахисні засоби, як їх обирати, використовувати та скільки вони коштують, дізнавалася журналістка Терену.  

Найперше сонцезахисні засоби нам потрібні для того, щоб наша шкіра залишалася здоровою. Адже ультрафіолетове випромінювання здатне активно руйнувати клітини шкіри, А і  Б випромінювання руйнує клітини ДНК, внаслідок чого відбувається фотостаріння, розвиваються процеси онкозахворювань та різні небажані хвороби шкіри, – розповідає дерматологиня Наталія Обаль.  

Немає такого типу шкіри, якому б не був потрібний захист від ультрафіолетових променів. Крем для захисту від сонця — це профілактичний засіб, роль якого неможливо переоцінити. Якщо ми хочемо зберегти свіжість, пружність і здоров’я шкіри, то засіб із фактором захисту від сонця – Sun Protection Factor (SPF) потрібно обов'язково додати до свого щоденного догляду, наголошує лікарка. 

Щоб обрати хороший засіб, потрібно проконсультуватися зі своїм косметологом. Проте, якщо ви знаєте свій фототип шкіри, то з легкістю зробите це самі. Якщо шкіра смугла, то чудово підійде крем чи спрей  із SPF 30, світліша шкіра потребує вищого фактора захисту. Шкіра, яка має пігментні плями чи пошкодження, потребує захисту від потрапляння на неї сонячних променів круглорічно з найбільшим відсотком,  – каже  Наталія Обаль.  

Засіб із SPF 30 фільтрує близько 97% UVB-променів (ультрафіолетові промені групи Б, які спричиняють почервоніння шкіри і сонячні опіки - ред.), SPF 50 фільтрує близько 98% UVB-променів, забезпечуючи вищий захист, пояснює дерматологиня. 

Ультрафіолетові промені впливають на шкіру незважаючи на пору року чи погоду на вулиці. Якщо використовувати засоби захисту кожного дня, то шкіра буде мати здоровий вигляд.

Наносити крем на шкіру потрібно за 20 хвилин до виходу із дому та поновлювати кожні 2-3 години протягом дня. Варто подбати, щоб  достатній шар крему покривав усі відкриті ділянки шкіри, включаючи шию, вуха та тильну сторону рук, – додає дерматологиня. 

Якщо протягом перебування на сонці ви отримали сонячний опік, дерматологиня радить випити жарознижуючі таблетки та обробити опіки пантенолом. Цей метод є найшвидший та найпростіший у боротьбі із небажаними опіками.

До слова, у місцевих магазинах бюджетної косметики ціни на сонцезахисні засоби коливаються від 100 до 400 гривень. В аптеках дорожче – орієнтовно 700-1000 гривень.

Читайте також: На Тернопільщину насувається тропічна спека з Африки.

Як провести відпустку у Тернополі: 7 ідей для відпочинку. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео