Тетяна Бакай

Як провести відпустку у Тернополі: 7 ідей для відпочинку 

Пляжі, басейни, прогулянки на катерах, сапах, зустрічі сонця на човнах, фільми просто неба та релакс на лавандовому мініполі – все це можна знайти у межах міста 

Поїхати у відпустку на море чи в гори у складний час війни вдається не всім. А відпочити влітку, відновити ресурси та перезавантажитися просто необхідно. Проте навіть якщо не плануєте кудись їхати, організувати собі трохи відпочинку можна просто в Тернополі. Якщо ви досі недооцінювали відпочинкові можливості у місті, журналісти Терену зробили підбірку цікавих локацій, які обов'язково подарують вам трохи релаксу, нових емоцій та вражень. Попереду ще два літніх місяці – тож плануйте свій відпочинок!

Відпочинково-прогулянкова зона “Циганка”  

Пляж "Циганка". Фото: Volodymyr Fostyk

У цю теплу пору року саме час для того, щоб покупатися та позасмагати. У Тернополі є 2 пляжі, де можна безкоштовно відпочити. Першим є пляж “Циганка” на вул. Білецькій, 68. На території  відпочинково-прогулянкової зони є роздягалки, душові кабіни, туалети. Також тут працює пішохідний фонтан, є батути і катамарани.  Ще тут можна покататися на сапах і каяках. Вартість катання – 150 гривень за годину. За безпекою на пляжі стежить рятувальник, який наглядає за відпочивальниками, щоб ті не порушували правил безпеки на воді. А ще тут ввечері можна помилуватися неймовірними заходами сонця та зробити незабутні фото.

Читайте також: Купальний сезон у розпалі: які умови на пляжі «Циганка» у Тернополі.

“Дальній пляж”

Дальній пляж. Фото з відкритих джерел

Ще одним місцем для відпочинку є “Дальній пляж”, де також можна купатися та засмагати. На території знаходиться волейбольний майданчик, щоб пограти із друзями. На пляжі встановили нові душові кабінки, роздягальні, туалети. Дістатися до пляжу можна на власному авто, таксі, пішки пішохідною доріжкою у парку “Загребелля”, а також теплоходами «Ян-Амор Тарновський» та «Капітан Парій», які зупиняються на пристані біля пляжу. 

Нагадаємо, воду у ставі перевірили фахівці управління Держпродспоживслужби. За результатами дослідження на хіміко-бактеріологічні показники, відхилень у воді не виявили.

Відпочинкова локація “Пляж”

Локація "Пляж". Фото з інстаграм-сторінки pliazh.com.ua

Приватна зона відпочинку знаходиться на вулиці Гайовій, 34 у Тернополі. Вхід платний:  у будні дні – 650 гривень, у суботу – 750, а у неділю та святкові дні – 800. Для “ранкових пташок” (8.00-11.00) дешевше – у будні 350 грн, у суботу-неділю – 400-450 грн. Для захисників вхід безкоштовний. Для дітей зростом до 1,20 м вхід безкоштовний. У вартість також входить лежак, рушник, камера схову та один безкоштовний вхід у лазню. На “Пляжі” працює кухня, є дорослий та дитячий басейни з підігрівом, джакузі, за окрему плату можна орендувати бунгало. 

Прогулянка на теплоходах

Ті, хто любить розваги на воді, на Тернопільському ставі можуть покататися на катерах. До ваших послуг три катери: «Ян-Амор Тарновський», «Капітан Парій» та “Сигма”. Теплоходи курсують за сприятливої погоди щодня з 11:00 до 21:00. Вартість прогулянки тривалістю 30 хвилин на теплоходах «Ян-Амор Тарновський» та «Капітан Парій» – 75 гривень для дорослих, 30 гривень – для дітей. Якщо ви їдете лише в одну сторону – до Дальнього пляжу, тоді вартість для дорослих – 40 гривень, а для дітей віком 6-11 років – 20 гривень. Теплоход “Сигма” має маршрут через увесь Тернопільський став із заходом на “Водну арену”. Триває прогулянка 45 хвилин та коштує 100 гривень для дорослих та 45 для дітей віком 6-10 років. 

Катання на каяках та сапах

Зустріч сонця на сапах. Фото з інстаграм-сторінки skc.ture

Любителі активного відпочинку на воді можуть спробувати прогулянку на каяках та сапах. Вартість оренди сапа на Дальньому пляжі у будні – 160 гривень за годину та 800 гривень за день. У вихідні – 200 гривень за годину та 1000 гривень день. Також тут можна кататись на каяках. Вартість одномісного каяка у будні та вихідні така ж сама як і прогулка на сапах. Є каяки й двомісні, катання на них у будні – 200 гривень за годину і 900 гривень за день. У вихідні – 260 гривень за годину і 110 за день. А тримісний каяк у будні коштує 260 гривень за годину, 1000 за день, у вихідні – 300 за годину і 1200 за весь день. Ще тут є можливість зустріти сонце на будь-якому човні щосуботи від 5:30 до 7:30. Вартість – 400 гривень з особи за 2 години. Ранкові прогулянки з 7:00 до 9:00 у будні, незалежно від типу човна, коштують  250 гривень з особи за 2 години. 

Лавандове мініполе  

Лавандове мініполе. Фото Терену

Провести на свіжому повітрі, серед шелесту дубів та гудіння бджіл можна на лавандовому полі Lavandovі vysa, що знаходиться на вулиці Підлісна, 12 у Тернополі. Тут можна не лише зробити красиві фото, але й відпочити духовно як з друзями, так і на одинці. Вхід на локацію вартує 150 гривень. Також тут можна провести пропонують сімейні вечори, дівочі посиденьки та зустрічі із друзями, фотосесії. Відтак приватна година перебування на цій локації із ароматним чаєм, спокійною музикою та тишею лісу обійдеться у 600 гривень. Для військовослужбовців та їх родин вхід безкоштовний. Відвідати цю фотозону можна за попередньою домовленістю. Усі умови – на сторінках локації у соцмережах.

Читайте також: Тернополянка перетворила свій город на лавандовий рай.

Фільми та пікнік просто неба 

У Тернополі є чимало парків, де можна влаштувати пікнік на природі? “Сопільче”, “Національного відродження”, “Парк імені Тараса Шевченка”, а парку “Здоров’я” є й мангали для приготування шашлику. Якщо йдете на прогулянку з дітьми, у парках можна знайти й атракціони та зоокуток. Помилуватися видом на став можна з так званих “Єлисейських полів” на Набережній. Беріть плед, піцу, фрукти, настільні ігри та проводьте час на природі з друзями та рідними. Крім цього, у теплі літні вечори на Набережній тривають перегляди фільмів просто неба.  Якщо ви зі своїм пледом чи килимком, вхід вільний. Можна й орендувати пуф, вартість 120 гривень. 

Читайте також: Колесо огляду, каруселі, дитяча залізниця: скільки коштують атракціони у парках Тернополя. 

Хто живе у зоокутку у парку “Сопільче”.

Вибір читачів за тиждень

Відео