Віра Олександрович

Спокійно на Тернопільщині можуть почуватися лише 45 громад (графіка)

Основне

Лише 45 територіальних громад із 55-ти на Тернопільщині виконали або навіть перевиконали планові показники бюджету за 9 місяців 2021 р. Тобто не змогли довести, що вони спроможні забезпечувати потреби своїх жителів, - 10 громад.

Таку інформацію оприлюднили на сайті обласної ради. Виявляється, у січні-вересні поточного року до загального фонду територіальних громад Тернопільщини надійшло понад 3,5 млрд грн податків, що на 2,8% більше від плану. Але виконали або перевиконали планові показники далеко не всі. Впоралися із завданням у 45-ти громадах.

- Порівняно з відповідним періодом 2020 р. надходження зросли на 628,8 млн грн або на 21,4%, - уточнюють фахівці. - Щодо доходів у розрахунку на одного жителя громади, середнє значення (не враховуючи дані Тернопільської ТГ) в області склало 2621 грн/особу. Причому у 23-х громад цей показник вищий за середньообласний.

До слова, для кращого сприйняття аналітики громади розподілили на групи за чисельністю населення, що дозволяє коректніше порівнювати показники громад.

Pasted into
Pasted into

В обласній раді повідомили, що аналіз здійснив Сергій Триюда - радник з питань муніципальних фінансів та управління Тернопільського регіонального офісу Програми «ULEAD з Європою». За його висновком, Байковецька ТГ значно випереджає усі сільські громади нашого краю із кількістю населення до 20 тис. Натомість серед громад із чисельністю населення до 12 тисяч лідирує Великогаївська ТГ. Очевидним лідером серед найменших ТГ є наразі Великобірківська.

Pasted into
Pasted into

Прикметно, що найбільше грошей у свою казну громади отримують від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Докладніша інформація з цього приводу - на фото:

Pasted into
Pasted into

Pasted into
Pasted into

Pasted into
Pasted into

Фото з сайту обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео