Євгенія Цебрій

Справу про погрози тернопільському прокурору розглядатиме Європейський суд з прав людини

Йдеться про погрози у вигляді нецензурних повідомлень прокурору Олександру Божку від соратника Януковича Андрія Портнова

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) розглядатиме справу про погрози першому заступнику керівника Тернопільської обласної прокуратури Олександру Божку. Скандальна історія сталася понад два роки тому – тоді ексзаступник голови адміністрації Януковича Портнов погрожував співробітнику генпрокуратури Олександру Божку, який керував розслідуванням справи, де він був фігурантом.

Погрози надходили прокурору у вигляді нецензурних повідомлень з номера Портнова. Однак за такі повідомлення на адресу працівника правоохоронних органів ніхто відповідальності не поніс. Відтак справа дійшла до ЄСПЛ у Страсбурзі. Про це нещодавно повідомив на своїй сторінці у Facebook адвокат, активіст, блогер Роман Маселко. 

- Пам’ятаєте, як Портнов погрожував прокурору Олександру Божку. Обіцяв його звільнити, посадити і навіть «ви**ти у тупий собачий рот». Олександр не злякався, а добився реєстрації двох кримінальних справ за фактами зоофільських погроз Портнова. Тут були усі шанси відправити любителя собак під суд. Але у ДБР, а потім СБУ, де ̶т̶у̶п̶о̶ ̶т̶я̶г̶н̶у̶л̶и̶ «розслідували» справу, за рік майже нічого не зробили. Потім Шевченківський суд відмовив у продовженні строків, і справу закрили за строками, - йдеться у повідомленні.

За словами Маселка, справу намагались відновити через суд, але марно. Проте Божко не здався. Подав до ЄСПЛ, бо держава явно порушила його права таким «розслідуванням». 

- Ми отримали підтвердження, що Європейський суд буде розглядати цю справу. Це ще не означає прийнятність справи, але процес пішов. Тож все найцікавіше попереду», - зазначає адвокат. 

 

Фото з сторінки Олександра Божка у Facebook

Як повідомив «Терену» Олександр Божко, дати розгляду заяви ще немає. 

- Сподіваюсь, що Європейський суд з прав людини віднесе справу за моєю заявою до нової субкатегорії Справ IV-High та розгляне якомога швидше. Оскільки це стосується не тільки мене, а й всіх потерпілих у кримінальних провадженнях, які зіштовхнулись з подібними порушеннями, - каже він. -  Звичайно, очікую рішення, яким суд визнає порушення з боку держави.

За словами Божка, найперше потрібно дочекатись рішення суду. Варіанти резолютивної частини рішення можуть бути різні. Як наприклад, вжити заходів для зміни законодавства.

До слова, у Тернопільській обласній прокуратурі Олександр Божко працює з квітня 2020 року. До того обіймав посаду прокурора відділу процесуального керівництва в особливо важливих кримінальних провадженнях Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів поліції і фіскальної служби та у кримінальних провадженнях щодо організованої злочинності Офісу Генерального прокурора.

Фото з Facebook-сторінки Олександра Божка

Вибір читачів за тиждень

Відео