Орест Сарматський

Стало відомо, як карантин вплинув на бюджети громад Тернопільщини

Слайд8 (Copy)

Усупереч прогнозам кілька місяців карантину не внесли кардинальні зміни у місцеві бюджети територіальних громад Тернопільщини.

- Карантин суттєво не вплинув на бюджети громад області. Зазначу, що під час карантину були значно зменшені податкові навантаження, причому це податки, які сплачувалися до бюджетів місцевих рад. Основні втрати пов’язані з недоотриманням надходжень з податку на землю та від оренди нерухомості. Також дещо скоротилися надходження від ПДФО, який є вагомою складовою наповнення бюджетів кожної місцевої ради. Водночас, власні доходи загального фонду усіх громад, які перебувають на прямих міжбюджетних відносинах з держбюджетом, за перший квартал показали помітне зростання – майже на 15% у порівнянні з минулим роком, - розповів нашому кореспонденту радник з питань муніципальних фінансів та управління Тернопільського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Сергій Триюда.

За його словами, у цілому динаміка доходів бюджетів громад за цей час хоча і є дещо гіршою, ніж у попередні періоди, але не критичною. Так, загальний приріст надходжень дозволяє виправити ситуацію та покращити показник.

- Разом з тим, видно значне погіршення ситуації, якщо аналізувати тільки березень цього року як перший місяць карантину, порівнюючи його з третім місяцем минулого року. Можна стверджувати, що результати другого кварталу будуть визначальними для показників півріччя та матимуть суттєвий вплив на приріст надходжень за результатами року, – додав Сергій Триюда.

За його інформацією у розрізі громад Тернопільщини у першому кварталі найбільший приріс доходів загального фонду до аналогічного періоду 2019 року спостерігається у Почаївській, Колиндянській, Васильковецькій , Трибухівській та Великогаївській громадах.

Вісім громад продемонстрували негативну динаміку надходжень.

Щодо податку на доходи фізичних осіб, то у період пандемії та карантину загальна сума ПДФО громад області навіть зросла на більш як 38,5 млн грн у порівнянні з таким же періодом минулого року.

Правда, знову ж таки, у березні динаміка виглядає значно гірше.

Одразу у 18 ОТГ зменшилися надходження ПДФО.

Фото: Сергій Волохатий

Вибір читачів за тиждень

Відео