Стародавню церкву в селі під Ланівцями ремонтують коштом компанії «Агропродсервіс»

с. оришківці, Ланівці

Близько 300 років має деревяна церква Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього в с. Оришківці Лановецького району, яку ремонтують зараз коштом ПАП «Агропродсервіс». Понад 30 тисяч гривень виділив на цю важливу для духовного життя села справу генеральний директор компанії Іван Чайківський.

Ланівецькі 3
Ланівецькі 3

Як розповів місцевий парох громади УПЦ Київського патріархату протоієрей о. Василій Петрович, деревина в основі церковних куполів уже давно сперла, а тому їх нагально потрібно було замінити новими. Для цього запросили професіоналів – бригаду з Вінниці, котра вже зарекомендувала себе на ремонтних роботах інших храмів. Майстри, за словами о. Василія, мають просто золоті руки і обіцяють за місяць завершити роботи. Сам парох родом зі Сколівського району, що на Львівщині, мешкає в селищі Козлів Козівського району, але вже близько двадцяти років обіймає  парафії в Оришківцях і розташованому неподалік с. Волиця, полюбив цей край та його людей.

Ланівецькі 2
Ланівецькі 2

- Спочатку ми  зняли купол центральний купол, а тепер – купол із дзвіниці,- розповідає настоятель храму, - але до ремонту підходимо обережно, бо не хочемо стерти відбиток і дух старовини. Адже церква намолена багатьма поколіннями людей: уявіть, скільки жителів села тут були охрещені, взяли шлюб і відійшли у вічність. Тому її потрібно зберегти в первозданному вигляді для нащадків, навіть тоді, коли збудуємо нову, що теж в перспективі є в наших планах. Для цього вже виділено місце в центрі села. Може, це буде церква, може велика каплиця – в майбутньому  вирішуватимемо. Головне, щоб знаходились меценати, готові нас підтримати. 

Ланівецькі 4
Ланівецькі 4

Нагадаємо, нещодавно у селі Оришківці освятили фігуру Матері Божої та споруджену над нею капличку. Тепер сільчани з нетерпіння чекають завершення вищезгаданих робіт , аби храмове свято зустріти у відремонтованому приміщенні церкви.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео