Орест Сарматський

Цигани в лісі на Тернопільщині побачили велику групу людей із бензопилами

ліс02

Обласні конкурсні змагання звалювальників лісу розпочинаються біля села Цигани Борщівського району.

Такий конкурс на Тернопільщині відбувається вже вісімнадцятий раз, розповіла «Терену» керівник прес-служби Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Марія Сабан.

За її словами, змагання триватимуть сьогодні біля села Цигани Борщівського району у Скала-Подільському лісництві Державного підприємства «Чортківське лісове господарство».

А змагатимуться кращі представники п’ятьох лісових господарств краю. Державне підприємство «Бережанське лісомисливське господарство»  представлятиме Ігор Білан, ДП «Бучацьке лісове господарство» - Михайло Гарасимчук, ДП «Кременецьке лісове господарство» - Ігор Сисик, ДП «Тернопільське лісове господарство» - Ігор Бойко та два учасника від цьогорічного організатора конкурсу - ДП «Чортківське лісове господарство» - Іван Драбик та Ілля Навотний.

ліс01
ліс01

Напередодні державні підприємства Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства провели конкурсні змагання на місцевому рівні, на якому змагалися представники 41 лісництва. Тож на змагання обрано по одному представникові-переможцеві від кожного лісового господарства.

Мета проведення конкурсу – не лише визначення кращих працівників лісового господарства. Першочергово – це перевірка їхніх знань і дотримань правил техніки безпеки під час виконання найнебезпечніших робіт, до яких, власне, і відносять працю лісоруба. Адже як показує статистика, найбільше нещасних випадків відбувається саме на ділянках із лісозаготівель.

Змагатимуться конкурсанти у п’яти завданнях – звалюванні дерева, обрізуванні кілків, заміні ланцюга бензопили, комбінованому та точному розкряжуванні колоди.

Незважаючи на те, що у конкурсі беруть участь як молоді спеціалісти, так і лісоруби зі стажем, конкурс завжди проходить захоплююче, адже здача екзамену на знання правил техніки безпеки під час виконання небезпечних робіт, намагання досягнення самоконтролю і водночас здобуття найвищих балів за завдання – атмосфера, яку неможливо передати словами, її можна відчути лише побачивши це захоплююче дійство на власні очі.

Кореспонденти «Терену» зранку вирушили до місця змагань. Фоторепортаж з події чекайте завтра на нашому сайті.

ліс03
ліс03

Довідка «Терену». 

Лісовий фонд Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства сягає понад 194,1 тис. га, Загальний запас деревини – 31,1 млн. кубічних метрів.

За народногосподарським значенням ліси державного лісового фонду розділено на дві групи. Ліси І групи, які виконують переважно природоохоронні функції, займають територію 69,6 тис. га (45%), в тому числі ліси зелених зон – 31 тис. га, в цих лісах проводять доглядові рубання і санітарні рубання, лісокористування дозволено лише в перестійних деревостанах, які втрачають корисні властивості. Ліси ІІ групи, які поряд з екологічним мають експлуатаційне значення – 86,8 тис. га (55%), рубки головного користування проводять тут в обсягах, що не перевищують середнього приросту насаджень, у межах розрахункової лісосіки.

У породному складі лісів переважають насадження твердолистяної групи порід (дуб, бук, ясен, клени, граб) – 80,9%, в тому числі дуб звичайний – 56,1%. Група хвойних порід (сосна, ялина, модрина) в основному зосереджена на півночі області і становить 16,1%. М'яколистяні породи (береза, липа, вільха) – 3,0%, на долю інших порід припадає 0,3%. Такий породний склад насаджень обумовлює необхідність проведення господарських заходів у цих насадженнях.

Виходячи з вимог діючого законодавства та екологічних реалій сьогодення, визначені основні пріоритети сталого розвитку лісового господарства області, які знайшли своє відображення в Програмі розвитку лісового господарства області.

Фото - ТОУЛМГ

 

Вибір читачів за тиждень

Відео