Анастасія Кисіль

Страх залишитися без ґаджета: нова хвороба нашого століття - номофобія

Коли чекаємо важливого повідомлення або дзвінка, завжди тримаємо мобільні під рукою. Це може стати звичкою, від якої важко позбутися. А потім перерости в номофобію - страху залишитися без ґаджета

Телефони, планшети та комп’ютери стали незамінними “друзями” людини. За допомогою них ми працюємо, навчаємось та спілкуємось. Інколи навіть  проводимо більше часу в соціальних мережах або іграх, ніж контактуємо з реальними людьми, або не можемо утриматися від багаторазової перевірки повідомлень, електронної пошти або додатків. Через це виникає номофобія.

Про причини виникнення, симптоми та небезпеку хвороби  написав медичний онлайн-хаб Doc.ua.  

Американськими вченими, методом опитування, вже доведено, що близько 66% людей схильні до страху  залишитися без свого мобільного телефону, причому жінки більшою мірою, ніж чоловіки. Згідно зі статистикою, кожна сьома людина хвора номофобією в країнах з розвиненою цивілізацією, - йдеться в повідомленні.

Як визначити залежність від ґаджетів?

Симптоми номофобії:

- відчуття схвильованості та паніки в момент, коли не можете знайти свій мобільний;

- тремтіння в руках, дискомфорт і страх присутні до тих пір, поки не буде виявлений телефон;

- злість, що насувається, істерика, паніка та запаморочення, прискорений пульс при втраті телефону;

- де б ви не знаходилися (на занятті, на важливій зустрічі та ін.), постійно дивитеся в екран телефону, щоб переглянути приватні сторінки в соцмережах, електронну пошту, дзвінки;

- не вимикаєте телефон, навіть у потрібних умовах;

- телефон завжди з вами - на відпочинку, на пляжі, за кермом машини, в магазині (який знаходиться за дві хвилини від будинку), в туалеті, у ванній, в ліжку;

- всюди носите з собою зарядний пристрій, боячись того, що у телефона сяде батарея;

- боїтеся, що несподівано закінчаться гроші на рахунку, і завжди поповнюєте телефон «з запасом»;

- стежите за всіма актуальними новинками світу мобільних технологій, оновлюєте додатки до останніх версій і сам телефон, постійно купуєте різноманітні аксесуари (чохли, дармовиси та ін.);

- регулярно завантажуєте програми, ігри, картинки, змінюєте налаштування та мелодії.

Навіть якщо ви не виявили симптоми номофобії у себе, все ж зверніть увагу на те, яка кількість ґаджетів присутня у вашому житті. Вчіться слухати, бачити, знати та жити без них, - зазначають експерти. 

Чому виникає залежність

Номофобія вважається сучасною фобією. Пов'язана зі зростаючою залежністю від технологій, інтернет-залежністю та побоюваннями з приводу того, що може трапитися, якщо ви раптом не зможете отримати доступ до необхідної інформації. Найчастіше зустрічається у підлітків і молодих людей.

Фахівці поки не виявили конкретної причини номофобії. Швидше, вони вважають, що цьому можуть сприяти кілька факторів. 

  1. Страх ізоляції. Якщо телефон є основним способом зв'язку з близькими людьми, без нього ви, швидше за все, будете почувати себе досить самотньо. Через небажання відчувати це, ви можете постійно тримати телефон під рукою.
  2. Страх опинитися недоступним. Ми завжди тримаємо наші телефони під рукою, якщо чекаємо важливого повідомлення або дзвінка. Це може стати звичкою, від якої важко позбутися.
  3. Минулий негативний досвід. Фобії не завжди розвиваються у відповідь на негативний досвід, але іноді це трапляється. Наприклад, якщо втрата телефону в минулому викликала у вас серйозні страждання або проблеми, ви можете турбуватися про те, що це станеться знову.
  4. Ваше оточення. Ризик розвитку номофобії може зрости, якщо хтось із ваших близьких страждає фобією або іншим типом занепокоєння.

Чим небезпечна така залежність від ґаджетів

Пристрасть до ґаджетів не залежить від віку людини. До неї схильні як дорослі, так і діти.

Багато хто помилково вважає, що номофобія - це нешкідлива звичка, але ця хвороба вже визнана залежністю схожою з наркоманією, алкоголізмом та ігроманією (залежність від комп'ютерних ігор). 

У деяких центрах допомоги залежним людям це захворювання навіть уже включене в список реабілітаційних програм. Адже ця фобія цілком може перерости в серйозне психічне захворювання. Залежність від телефону, носить «токсичний» ефект, який поширюється на взаємовідносини людини з реальним світом і його свідомість, - йдеться в повідомленні. 

Психічне та емоційне здоров'я. Залежність від ґаджетів може негативно вплинути на когнітивний та емоційний розвиток дітей. Комп'ютерна залежність у підлітків означає більше віртуальних взаємодій і винагород, як в іграх, так і в соціальних мережах (репости, лайки) і менше вільного часу. У міру того як соціальні мережі прославляють бездоганне життя та гарну статуру, самооцінка і впевненість дітей у собі підриваються. Ще один очікуваний негативний вплив - це брак уваги та більша кількість відвертальних чинників під час розмов. Дослідження показало, що у дітей з інтернет-залежністю більш ніж у два рази вища ймовірність розвитку депресивних симптомів, ніж у їхніх однолітків.

Фізичне здоров'я. Один з найбільших ризиків для здоров'я, від надмірного використання смартпристроїв, пов'язаний із зором. Національний інститут очей виявив, що частота міопії (короткозорості) збільшилася за останні кілька десятиліть. Іншим впливом на очі було зниження частоти моргання, що призвело до частих випадків синдрому сухого ока. До інших негативних наслідків надмірного використання ґаджетів відносяться зниження слуху (через прослуховування гучної музики в навушниках), недосипання, проблеми з поставою.

Коли потрібно йти до лікаря

До застережних ознак зловживання використання смартфонів або інтернету відносяться:

Проблеми з виконанням завдань на роботі чи вдома. Ви запускаєте виконання домашніх справ, тому що були зайняті онлайн-чатом, листуванням або іграми. Найчастіше працюєте допізна, тому що не можете виконати свою роботу вчасно.

Ізоляція від сім'ї та друзів. Залежність від соціальних мереж, додатків для знайомств, обміну текстовими повідомленнями може доходити до такої міри, що віртуальні друзі стають важливіше, ніж реальні стосунки.

Наявність “страху все пропустити”. Ви ненавидите відчувати себе «не в курсі» або думаєте, що втрачаєте важливі новини або інформацію, якщо не перевіряєте свій телефон регулярно. Вам потрібно нав'язливо переглядати соціальні мережі, тому що ви турбуєтеся про те, що інші проводять час краще або ведуть більш захопливе життя.

Почуття страху, неспокою або паніки, якщо ви залишите смартфон вдома, розрядиться акумулятор або станеться збій операційної системи. Ви відчуваєте фантомні вібрації - вам здається, що телефон завібрував, але коли перевіряєте, нових повідомлень або оновлень немає.

У таких випадках терапевт порекомендує вам звернутися до психотерапевта або психолога. Лікар може порекомендувати когнітивно-поведінкову або експозиційну терапію. Вони зазвичай допомагають усунути симптоми номофобії, - кажуть фахівці.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео