Олена Чепіль

«Студенти будуть у невизначеному стані, педпрацівники — без роботи»: в Україні хочуть реформувати деякі заклади освіти 

Резонансний законопроєкт обговорили на засіданні Ради директорів закладів фахової передвищої освіти Тернопільської області

В Україні можуть виокремити фахові коледжі зі структури закладів вищої освіти та передати їх у комунальну власність. З такими змінами погоджуються не усі. До прикладу, на Тернопільщині резонансний проєкт Закону України “Про внесення змін до деяких законів України (щодо створення передумов для модернізації закладів вищої освіти)” обговорили на засіданні Ради директорів закладів фахової передвищої освіти Тернопільської області під головуванням першого заступника голови Тернопільської обласної ради Володимира Болєщука. Участь у засіданні також взяли депутати облради та нардепи. 

З ініціативи депутатів Тернопільська обласна рада стала майданчиком для обміну думками щодо даного проєкту закону. Це важливе для освітнього середовища питання, тому важливо почути думку фахівців, які працюють в цій галузі, — відкриваючи засідання, наголосив Володимир Болєщук.

За підсумками засідання, присутні звернулися з відповідною заявою до Міністерства освіти і науки України та до інших органів влади. Адже якщо виокремлення фахових коледжів в рамках законопроєкту все-таки відбудеться, то це збільшить освітню нерівність та порушить доступ до освіти для здобувачів фахової передвищої освіти у регіонах, кажуть керівники закладів освіти. 

Законопроєктом передбачено те, що фахові коледжі не можуть бути структурним підрозділом університету. Ми виступаємо за збереження цілісності університетів разом з фаховими коледжами й за те, щоб фахова передвища освіта залишалася такою, якою вона є станом на сьогодні, — зазначає директорка відокремленого структурного підрозділу “Бережанський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України” Світлана Пилипишин.

Розділення закладів освіти може ускладнити партнерські зв'язки й порушити існуючі домовленості між університетами, вважають учасники засідання. Крім цього, прийняття законопроєкту, який оприлюднили 1 вересня 2023 року на офіційному сайті Міністерства освіти і науки для громадського обговорення, може стати передумовою закриття фахових коледжів.

Основна наша ціль — це збереження фахових коледжів в структурі  університетів. Якщо це станеться, то буде великий ризик закриття коледжів, велика кількість дітей залишиться в невизначеному стані, а педагогічні працівники втратять роботу. Ми як депутати зобов'язані не допустити цього, — каже депутат Тернопільської обласної ради Ярослав Дрюченко.

Прийняття законопроєкту може стати передумовою закриття фахових коледжів

Фінансування відокремлених підрозділів вишів недоречно переводити на обласні бюджети, бо це тим самим опосередковано сприятиме їхньому злиттю чи закриттю, наголошує народний депутат України Іван Чайківський. 

Навпаки: ми маємо використати всі можливості і створити студентам умови, які дозволять нашій області стати своєрідним навчальним хабом, який акумулюватиме кращі молоді уми для мирного майбутнього нашої України, - каже він. 

До слова, сьогодні у мережі закладів фахової передвищої освіти Тернопільської області, яка налічує 21 заклад, 8 є структурними підрозділами закладів вищої освіти і, відповідно, підлягають реформуванню. Тут навчається 7532 студентів, в тому числі 4537 з них на умовах державного замовлення. 

Фото Тернопільської обласної ради 

Вибір читачів за тиждень

Відео