Студенти разом з військовиками обговорили низку фактів про ЗСУ у Тернополі (фоторепортаж)

головна

В Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулось чергове засідання спікер-студії в рамках соціально-суспільного проекту «Гарт духу». Захід присвятили Дню збройних сил України, яке відзначають 6 грудня.

Спікерами цього разу були: учасник антитерористичної операції Володимир Свистун, діючий військовослужбовець молодший лейтенант збройних сил Юлія Євстратова, головний сержант бригади територіальної охорони Тернопільської області учасник АТО/ООС Володимир Грицина, військовослужбовець запасу ЗСУ Ірина Скасків та заступник директора Струсівської школи- інтернат, волонтерка Оксана Бурега.

- Російсько – українська війна торкнулась майже кожного. Армія-це «країна в країні», де є свій зведений закон, своя Конституція, яка є набагато жосткіша і дисциплінованіша, ніж у цивільному житті. Військовослужбовці більш «суровіші» бо є не лише під пильним наглядом своїх командирів, але й під наглядом суспільства. Приємно ж дивитись на військовика, який гордо несе форму, - каже Володимир Свистун. – Зараз важливе ставлення молоді до військовослужбовців. Коли студент робить помилку в рефераті – він витрачає час на виправлення цієї помилки, коли військовослужбовець робить помилку – він втрачає життя!

Разом із присутніми учнями та студентами спікери обговорили ряд питань, які усіх цікавили. Серед них: хто представляє збройні сили? Яким має бути сучасний захисник? Чому жінки йдуть на службу? Про зміни в армії, форму військовослужбовців, харчування, цінність волонтерської допомоги, вплив фобій під час ведення боїв, як в собі «виробити» стресостійкість та чи можливо страхи бійців переробити на плюси.

- Я думаю, що збройні сили - це такий самий зріз суспільства, як і цивільні. Є і дуже позитивні люди, є і негідники, але вони - те саме суспільство. Єдине що – армія дуже швидко виховує, тому що, коли підрозділи живуть разом роками, вони як сім’я, а в сім’ї потрібно проводити виховні моменти і не дуже хороші люди в кінці стають дуже хорошими. З 2014 року я служив в підрозділах військової розвідки, одним з наших принципів було – дружність. В нас маленьке відділення і усі, хто там перебував став одним цілим. Ми кожного року зустрічаємось і підтримуємо теплі відносини, - розповідає Володимир Грицина. - Дуже вагомим є те, як молоді люди ставляться до служби в лавах збройних сил. Часто можна побачити в новинах, як «злі дяді» в формі забирають «бідного ангелика» з ліжка і привезли в військовий комісаріат. В цьому немає жодних проблем, потрібно лише дотримуватись закону, одним з них є – захищати свою державу!

Володимир Грицина висловив вдячність волонтерам і друзям, які долучались до допомоги армії і поділився, що й досі зберігає частину листів від дітей:

- Я пройшов дуже хорошу школу, тому що тактичної медицини нас навчали американці, підривної справи – ірландці. Це є сучасний досвід, який знадобився! Тут ми відійшли в чомусь від «радянщини». Тактика й навики військовослужбовця змінюються і це стають достойні збройні сили!

Наприкінці зустрічі Оксана Бурега подарувала військовослужбовцям виготовлені власноруч ялиночки з цукерків та разом із всіма виготовили плакат із побажаннями на паперових сніжинках. Теплим спогадом про зустріч будуть спільні фотографії.

DSC_1802 (Copy)
DSC_1802 (Copy)

DSC_1806 (Copy)
DSC_1806 (Copy)

DSC_1849 (Copy)
DSC_1849 (Copy)

DSC_1853 (Copy)
DSC_1853 (Copy)

DSC_1869 (Copy)
DSC_1869 (Copy)

DSC_1874 (Copy)
DSC_1874 (Copy)

DSC_1863 (Copy)
DSC_1863 (Copy)

DSC_1862 (Copy)
DSC_1862 (Copy)

DSC_1827 (Copy)
DSC_1827 (Copy)

DSC_1834 (Copy)
DSC_1834 (Copy)

DSC_1825 (Copy)
DSC_1825 (Copy)

DSC_1876 (Copy)
DSC_1876 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео