Орест Сарматський

Світовий попит на горіхи стабільно зростає (Агроновини)

Walnut kernels on rustic old oak table.

Світовий попит на горіхи стабільно зростає. Торік він був забезпечений тільки наполовину, тому в українських виробників є всі шанси успішно експортувати продукт.

Про це розповів директор компанії «Трейднатс» Олександр Болкісєв, інформує журнал «Садівництво по-українськи».

Збільшене споживання горіхів насамперед пов’язане з практикою здорового харчування у Європі. Це висококалорійна їжа, у якій багато жирів, білків і вуглеводів, у чомусь вона замінює м’ясо. А в арабських країнах високий попит на горіхи був завжди. Якщо на ринку пшениці Україна конкурує з багатьма країнами-виробниками, то по горіхах — в основному тільки зі США.

- Великі виробники — Чилі, Австралія розташовані в іншій півкулі, і постачають свій урожай навесні, а ми — восени, тобто не перетинаємося. У таких умовах ціна лишається стабільно високою на рівні €2–2,5, і якщо коливається, то незначно, — розповів Олександр Болкісєв.

Джерело: kurkul.com

 

Понад 95% власників землі не планують найближчим часом її продавати

2302 (Copy)
2302 (Copy)

Понад 95% землевласників не планують найближчим часом продавати свої ділянки, оскільки наразі земля є найкращим депозитом, який постійно дорожчає.

Таку думку висловив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко в інтерв’ю виданню «Гордон».

За словами міністра, щорічне подорожчання складатиме 7-10%, зростатиме і орендна плата.

- Суспільство нас почуло, я гордий, що люди проявили мудрість. Понад 95% власників землі не планують найближчим часом продавати свою власність. За перші два місяці укладено понад 13 тис. угод, все відбувається в штатному режимі, жодного ажіотажу. Сьогодні земля – найкращий депозит, який постійно зростає в ціні і створює дохід, — додав Роман Лещенко.

Міністр аграрної політики запевнив, що це все дозволить перейти на інший рівень інвестицій.

- Коли є тверда застава (як-от земля), банки та держава можуть надавати довгострокові програми фінансування. Отже, власники матимуть змогу сміливіше вкладати кошти, скажімо, в зрошення. Будуть краще доглядати за землею і дотримуватися сільськогосподарських технологій, — пояснив Роман Лещенко.

Джерело: kurkul.com

Вибір читачів за тиждень

Відео