Тамара Коблик

Напередодні свята Івана Купала жителям Тернопільщини нагадують про правила безпеки на воді

На території Тернопільської області на воді з початку року загинуло 14 людей

Свято «Купала» одне з давніх (дохристиянських) свят східних слов'ян, що відзначають вночі з 6 на 7 липня перед Івановим днем. На «Івана Купала» заведено влаштовувати масові купання, ігри, палити багаття. Але особливу роль під час святкування цього свята відведено воді – багато народних гулянь проходять поблизу водних об’єктів. Вся вода в ніч на «Івана Купала» вважалася цілющою. Умивання водою, за повір'ями, приносило жінкам красу, а чоловікам — силу, тому до свята обов'язковим було скупатися до заходу сонця.

Спека, яка панує на  Тернопільщині, змушує все більше людей шукати захисту від палючого сонця на берегах водойм. Зі зростанням числа відпочиваючих на воді – зростає й кількість утоплень.

На території Тернопільської області з початку року загинуло 14 людей, в т.ч. з початком купального сезону в червні місяці потонуло 6 людей, з них - 2 дітей.

Основними причинами загибелі людей на водних об’єктах є: купання в неперевірених місцях і місцях, де купання заборонено; купання в нетверезому стані; пустощі на воді; купання дітей без нагляду дорослих. 

Слід зазначити, що частою причиною загибелі у воді є перевтома, перегрівання, переохолодження та інше. Купання дітей ні в якому разі не повинно проходити без нагляду старших, які добре вміють плавати. 

Організатори святкових заходів та власники водних об’єктів персонально відповідають за охорону життя людей, їх безпеку та забезпечують роботу відомчих рятувальних постів.

Саме тому напередодні «Івана Купала» Регіональний офіс водних ресурсів у Тернопільській області нагадує правила безпеки:

  • Для купання обирайте лише спеціально обладнані місця.
  • У воді купайтеся лише у світлу пору доби.
  • Не дозволяйте дітям самостійно відвідувати водойми.
  • Уникайте водойм із швидкою течією та не плавайте наодинці біля крутих, стрімчастих і зарослих густою рослинністю берегів.
  • Перед тим, як стрибати у воду, переконайтесь в безпеці дна і достатній глибині водоймища.
  • Пірнати можна лише там, де є для цього достатня глибина, прозора вода, рівне дно.
  • Не заходьте у воду у стані алкогольного сп’яніння.
  • Не стрибайте через «купальний вогонь», якщо не впевнені у своїх силах.
  • Не залишайте без нагляду ритуальне багаття, щоб не спровокувати пожежу.
  • Дотримуйтесь соціальної дистанції та правил особистої гігієни.

При дотриманні цих простих, але важливих правил, відпочинок вам принесе лише радість. Будьте пильними, проявляйте увагу, дбайте про природу та життя і здоров’я своє, рідних та близьких вам людей!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео