Віра Олександрович

Сюрприз: при визначенні зони карантину на Тернопільщині тепер враховуватимуть хворих на грип і ГРВІ

uryad_karantyn

До моделі адаптивного карантину від середи, 24 лютого, повертається Україна. Тернопільщина – не виняток, тому краянам також варто готуватися до певних змін.

Нагадаємо, про новацію заявив особисто Міністр охорони здоров'я Максим Степанов на засіданні уряду сьогодні, 17 лютого. За його словами, адаптивний карантин триватиме принаймні до 30 квітня. Отже, уже звичні рівні епідеміологічної безпеки «зелений», «жовтий», «помаранчевий» і «червоний» повернуть. При цьому урядовці братимуть до відома 2 критерії: рівень захворюваності на грип і ГРВІ та коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 методом ПЛР і визначення антигену.

Уся наша стратегія, тобто адаптивний карантин, що був влітку, і карантин вихідного дня, і жорсткий карантин у січні дали результат, – наголосив міністр.

Факт введення адаптивного карантину на Тернопіллі вже підтвердили у ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України». Там уточнили, яким показникам має відповідати територія, щоб потрапити у зону певних карантинних обмежень.

«Зелений» рівень може бути встановлений за умови, що рівень захворюваності на грип і ГРВІ на території не менш як 13-ти регіонів України не перевищуватиме 50% епідемічного порогу, встановленого для відповідного регіону. Другий критерій – виявлення випадків інфікування COVID-19 – менш як 5%.

«Жовтий» рівень є базовим для всієї країни і передбачає відповідні обмеження та протиепідемічні заходи, але - із певними пом’якшеннями. Зокрема: - дозволятиметься проведення масових заходів (культурних, спортивних тощо, якщо для однієї особи буде 4 кв. м площі, або із наповненістю залу - понад 50% місць (раніше діяли обмеження, що в заходах можуть брати участь не більш як 20 осіб і для кожного мало бути - 5 кв. м – прим.); - дозволятиметься відвідування закладів освіти групами більш, як 20 осіб; - можна буде проводити матчі командних ігрових видів спорту, але за умови, що глядачів буде лише половина від передбачених місць; - працюватимуть ресторани, кафе, бари та їдальні – до 24 години (раніше був дозвіл до 23 год. – прим.); - дозволена робота басейнів, у спортзалах і фітнес-центрах можна буде перебувати більшій кількості людей.

«Помаранчевий» рівень встановлюватимуть після «жовтого». Це свідчитиме про ускладнення епідемічної ситуації. Тобто це - сигнал про небезпеку наближення до «червоного» рівня.

«Червоний рівень» - це введення жорстких карантинних обмежень, що у січні. Зокрема: - заборона діяльності закладів громадського харчування (окрім адресної доставки та обслуговування «на виніс»); - заборона роботи ТРЦ та інших розважальних закладів (кінотеатрів, театрів тощо); - закриття закладів освіти (окрім дитячих садків і початкових класів у школах); - заборона роботи непродовольчих ринків та магазинів, спортзалів, басейнів, фітнес-центрів.

Довідка. Україна перебуває на 34-му місці в Європі за смертністю від COVID-19 на 1 млн населення, а це - один з найнижчих показників серед європейських держав. На початку лютого у нас було понад 67 тисяч ліжок для надання стаціонарної допомоги хворим. Понад 57 тисяч забезпечені подачею кисню.

Фото із відкритих джерел, відео – з офіційної сторінки Кабміну 

Вибір читачів за тиждень

Відео