Віра Олександрович

Табу на стоматологічні кабінети у Тернополі знімати не планують

Медики

У Тернопільській лікарні швидкої допомоги перебувають 9 пацієнтів із COVID-2019. У дитячій міській лікарні - 11 таких пацієнтів, причому семеро із них – діти.

Якщо в обласному центрі наразі зареєстрували лише 3 хворих на коронавірусну інфекцію, то число хворих в області невпинно зростає. На додачу, уже є другий летальний випадок - померла 56-річна жінка, яку лікували у Козовій. Такі дані сьогодні, 3 квітня, оприлюднили медики під час засідання Штабу із подолання надзвичайної ситуації. Він відбувся у Ситуаційному центрі.

- Наразі ми маємо у Тернополі 3 підозри на COVID-2019 серед дорослих, - каже начальник міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак. – Дослідження їхніх матеріалів тривають в обласному лабораторному центрі. До того ж, у міську лікарню цієї ночі доправили ще одну дитину із мамою. Вони – із Козової і є родичами жінки, яка померла.

Окрім того, на ізоляцію у лікарню №3 поступили ще троє пацієнтів. Отже, наразі таких – шестеро. На самоізоляції удома перебувають 453 особи.

- Для медиків за кошти із міського бюджету купили: 1000 штук ізоляційних халатів, костюмів біозахисту – понад 2000 штук, - перелічує пан Даньчак. – Рукавичок нітрилових – 4700 штук, респіраторів класу Р-2 – 4900 штук, хірургічних медичних масок – 47900 штук.

Купували за міські кошти й інше захисне медичне спорядження та антисептики. Загалом на це витратили 3 млн 490 тис. грн. У планах ще – придбання чималої кількості спеціального оснащення: від моніторів до 7-ми апаратів ШВЛ.

- На превеликий жаль, найвразливішою категорією у нас залишаються медичні працівники, - каже заступник начальника обласного лабораторного центру Володимир Паничев. – Із загального числа 114-ти медиків маємо 35, тобто фактично - третина. Єдиним дієвим засобом захисту людей є обмежувальні заходи.

Принагідно учасники засідання підняли питання про приватні стоматологічні кабінети. Мовляв, було багато запитів, чому їм не дозволяють працювати. Сергій Надал відразу нагадав, що серед хворих на COVID-2019 тернополян є лікар-стоматолог і один із його пацієнтів. Тож заборону ввели насамперед для того, аби зберегти здоров’я фахівців. Скасовувати її немає сенсу. Тим паче, про хворих, яким потрібна термінова стоматологічна допомога, у Тернополі подбали.

- Надання ургентних стоматологічних послуг населенню виконують у комунальному некомерційному підприємстві «Тернопільська міська стоматологічна поліклініка №1» та комунальному некомерційному підприємстві «Тернопільська стоматологічна поліклініка», - уточнює заступниця начальника міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Ольга Ярмоленко. – Там працюють двоє лікарів, які обслуговують дорослих, і двоє – дитячих спеціалістів.

Вона наголосила, що у стоматологів через специфіку їхньої роботи шанс заразитися – дуже високий. Тож в обидвох лікарнях чітко стежать за санітарним станом і на 100% гарантують безпеку і лікарям, і пацієнтам. Контролювати дотримання таких жорстких заходів у приватних клініках буде неможливо.

До речі, обговорювали під час засідання Штабу і тему забезпечення потребуючих тернополян. Поки що цю роботу налагоджують.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео