Віра Олександрович

Талановиті студенти із Тернополя отримуватимуть президентські стипендії

Джигринюк

Президентську стипендію тепер отримуватиме молодий майстер гончарства з Тернополя – Олесь Джигринюк.

Про це йдеться в Указі Президента №219/2021 – «Про призначення стипендій Президента України для молодих майстрів народного мистецтва на 2021 рік». Відповідно до цього документу, відзначать аж 80 молодих майстрів народного мистецтва з усієї  України. Серед них – і Олесь Джигринюк. Зауважу, юнаку – 20 років. Він – студент Тернопільського національного технічного університету імені І. Пулюя. Тепер, якщо вірити Положенню про Президентську стипендію, наш земляк як студент університету отримуватиме 1000 грн на місяць.

– Вітаю Олесь Джигринюк з отриманням президентської стипендії молодим майстрам народного мистецтва! Тішуся за тебе! – так емоційно на цю новину відреагувала Уляна Джигринюк – мати студента. 

Нагадаємо, Олесь Джигринюк, попри свій вік, уже має чимало здобутків. Він часто влаштовує майстер-класи, радо знайомить інших із роботою на гончарному крузі тощо. До того ж, юнак 8 липня 2020 року брав участь в унікальному сходженні на Говерлу. Гончарі з Київщини, Тернопілля, Львівщини, Волині, Вінниччини та Нью-Джерсі (США) тоді разом зі своїми сім'ями підкорили найвищу вершину Карпат і навіть спробували там працювати (див. на фото – прим.). Під час акції «Говерла гончарює» вони встановили український рекорд: виготовили традиційні гончарні вироби на висоті 2061 метр над рівнем моря!

Власне, юнак виріс у родині із особливими традиціями. Подружжя гончарів Уляна Джигринюк і Руслан Друк – досвідчені майстри. Чоловік – керівник гуртка «Гончарик» у Тернопільській школі народних ремесел, а дружина - співорганізаторка фестивалю гончарів «Не святі горшки ліплять», що традиційно відбувається у Тернополі.

До речі, до переліку щасливчиків-стипендіатів потрапила й студентка Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, майстер писанкарства Катерина Семенець. Дівчині – 22 роки. «Терен» приєднується до вітань на адресу студентів.

Фото зі сторінки Уляна Джигринюк у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео